Кабинетът предложи на Първанов да отзове посланиците с агентурно минало
Кабинетът предложи на Първанов да отзове посланиците с агентурно минало / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството прие постановление, с което се предлага на президента Георги Първанов да изтегли всички посланици с установено агентурно минало. Те ще останат на работа в Министерството на външните работи, докато се пенсионират, обясни премиерът Бойко Борисов.

По смисъла на решението за позициите на генералните консули, които са бивши агенти, ще бъдат обявени конкурси и ще бъдат назначени нови хора. Премиерът заяви, че няма да прави компромиси, в случай, че президентът откаже да подпише изтеглянето на отделни дипломати.

Компромисът е трябвало да бъде направен по времето на Тройната коалиция, когато е гласуван закон, допускащ хора с агентурно минало да заемат тези длъжности, допълни Борисов.

Външният министър Николай Младенов заяви, че отзоваването на посланиците не трябва да се приема като оценка за техните професионални качества, а като необходима стъпка, тъй като България не може да си позволи това да й бъде лепнато като етикет.

Младенов не пожела да коментира евентуалния отказ на президента да подпише изтеглянето на дипломатите и заяви, че очаква неговата реакция.

Все още няма кандидат за поста на бившия министър без портфейл Божидар Димитров, съобщи премиерът Борисов. По думите му, има вариант някой от другите министри да поеме функциите на този пост.