Йорданов категорично против СДС да заиграва с партиите от управлението
Йорданов категорично против СДС да заиграва с партиите от управлението / netinfo
Ден след като стана ясно, че СДС ще търси партньорство с ДПС в Кърджали, членът на ръководството на сините Александър Йорданов се разграничи от подобна позиция. В изявление, озаглавено “В истинската политика има морал”, бившият председател на парламента и бивш посланик в Полша и Македония, се обяви против политиката на “безпринципни коалиции” по места с партиите от управляващата коалиция.

В декларацията си Йорданов заявява, че още по време на заседание на Националния съвет на партията се е обявил против трактовката, че СДС може да играе на местния вот с всички без БСП. Той определя това решение като лошо, защото отваряло „вратата към сътрудничество, подпомагане и дори коалиране с ДПС и НДСВ”. Според Йорданов е “крайно неморално от една страна да се атакува правителството на тройната коалиция, а от друга – да се подават спасителни пояси на партиите, които го съставят”.

Той разкритикува и готовността на някои кандидати за кметове да приемат “данайски дарове” от партиите в коалицията с цел да запазят постовете си. “Не може националното ръководство на една партия да се превръща само в регистрационен орган на често пъти безпринципни местни инициативи”, посочва той.

Преди да разпространи декларацията в интервю за Дарик Йорданов заяви, че решението позицията на местните организации да е водеща за начина на явяване на вота наесен е знак за демократизиране на партията. А на въпрос за възможността СДС да партнира с ДПС в Кърджали и да подкрепи номинирания отново от движението в града Хасан Азис Йорданов отговори, че „Решението трябва да се търси в посока да се разчупи този модел. Ако е очевидно, че в Кърджали турската общност доминира, да направим така, че не само турци да участват в управлението на града, СДС да влезе в управлението на Кърджали. Програмата да бъде основното, което ще се изпълнява там, а не това кой е кметът на града и от кой етнос е той”.