Извънреден конгрес искат от БСП-Разград
Извънреден конгрес искат от БСП-Разград / снимка: Dariknews.bg, Радка Минчева

Националният съвет на БСП да вземе решение за провеждане на извънреден конгрес с пълен цикъл отчети и избори. Това предлагат от общинската организация на червените в Разград.

Разградските социалисти настояват всички партийни и управленски кадри, които са довели до състояние на политическа безпомощност организацията, да понесат своята отговорност, като се оттеглят от заеманите постове.

Днес те коментираха резултатите от парламентарните избори, според които БСП няма мандат от Разград. Имаме 900 гласа повече спрямо евроизборите, но това не стига за депутатско място, признаха социалистите.

Мажоритарният елемент, който въведохме с кандидатурата на адвокат Стоян Димитров и младите хора в листата, не проработи, явно в България не работи, призна общинският председател Елка Неделчева.

Водачът на листата на БСП Стоян Димитров заяви категорично, че нито един от гласовете за червените в Разградско не е платен глас и призова и останалите лидери на партии да заявят същото. Част от тях ще излъжат най-арогантно, каза той, без да споменава имена.

Социалистите от Разград обаче признаха, че вина за тежката загуба има и тяхната партия. Още след първата загуба от ГЕРБ през 2009 г. трябваше да се смени цялото ръководство на партията, коментира областният лидер Венелин Узунов. Това не се случи, нежеланите водачи на листи от едно място се местеха на друго. На пръсти се брояха местните кандидати като Стоян Димитров - допълни той. Според него гласуването на кандидатурата на Делян Пеевски е отприщило отрицателното отношение спрямо БСП, не само Сергей Станишев, а обкръжението му носи отговорност за изборните резултати - смята той.

Разпитахме на лични срещи и разговори с избирателите, така ще работим и занапред, на събранията ни не се раздаваха подаръци, както при други партии - каза общинският председател на БСП Елка Неделчева.

По общини най-много са гласовете за БСП в Разград - 3201, в Исперих - 732, Кубрат - 714, Цар Калоян - 236, Лозница - 235, Завет - 131, Самуил - 70. В Исперих членовете на партията са повече от гласовете за нея - признаха още от БСП-Разград.