Изтезаваният в Гърция Кадир вече е в родното си село
Изтезаваният в Гърция Кадир вече е в родното си село / DarikNews.bg

Изтезаваният в Гърция Кадир Мехмед вече е в родното си село Голяма вода, съобщи шефът на Регионална дирекция „Социално подпомагане"-Разград Татяна Костова. 34-годишният пастир е настанен в стая, собственост на местното кметство, тъй като неговият дом все още не е ремонтиран, няма отопление и нормални условия за живот. Кадир получава храна от обществената трапезария в община Самуил.

„Нямаше свободни места в единствения социален дом в региона, който е за хора с физически увреждания, а и преценихме, че мъжът може да се справя сам", обясни Костова. Все още тече процедурата за отпускане на пенсия за мъжа за определен период.

В началото на август миналата година Кадир Мехмед бе предаден на българските власти от гръцките в безпомощно състояние. Имаше противоречиви данни за причината за състоянието му, според гръцките власти той е пострадал при пътен инцидент, по негови думи е държан гладен дълго време от работодателя си, след като си поискал изработеното възнаграждение. Три месеца Кадир се възстановява в социален дом в Симитли, след това негова леля от Разград се грижи за него.

При медицинските прегледи след прибирането му в Лудогорието бе установено, че е прекарал инсулт.