Израел - терористи скандираха протестиращи мюсюлмани в Пловдив
Израел - терористи скандираха протестиращи мюсюлмани в Пловдив / снимка: Дарик - Пловдив
Окървавена кукла на носилка със забита в гърдите ракета и плакати със снимки на разкъсани от бомби тела донесоха мюсюлмани от Пловдивско пред Джумая джамия на протеста срещу израелските удари в Ивицата Газа. Събралите се около 200 души не спираха да скандират „Израел - терористи” и „Искаме мир”. „Питаме къде е светът. Защо целият свят не подава ръка на палестинците”, казаха протестиращите.

Броят им бе 10 пъти по-малък в сравнение с прогнозата на председателя на джамийското настоятелство Джамисет Джафер. Той прочете протестна декларация, в която „мюсюлманската общност на Пловдив осъжда зверските действия на Израел срещу Палестина и безмилостното избиване на жени, деца и старци”.

Джафер прикани всички международни обществени и политически организации да се активизират, за да спрат военните действия в Ивицата Газа. „Когато светът посрещна 2009 година с фойерверки, Палестина посрещна 2009 година с кръв, сълзи и израелски бомби”, каза той.

До момента посредством дарителска кампания мюсюлманите от Пловдив са събрали близо 1000 лева и три чувала с дрехи за бедстващото мюсюлманско население в Газа.