Изпълнили сме критериите за Шенген, отсече Борисов
Изпълнили сме критериите за Шенген, отсече Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни е изпълнила на сто процента критериите, които Европейският съюз е поставил за Шенген. „Нашето становище е много ясно. Ние абсолютно подкрепяме полското председателство на Евросъюза", допълни Борисов, който посети хисарското село Черничево.

Според публикация във вестник от северната ни съседка Финландия няма да подкрепи България и Румъния за присъединяване към Шенген. Ако информацията на вестник „Румъния либера", който се позовава на европейски източници, е вярна, то скандинавската страна става втората държава след Холандия, която заявява подобни намерения. Очаква се въпросът за разширяването на Шенген да бъде обсъден на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи тази седмица.

Борисов заяви, че е наредил на министрите да се ограничават в изказванията си по темата за Шенген, докато не мине утрешната среща на вътрешните министри на страните членки на Евросъюза. На въпрос, защо Холандия и Финландия са против присъединяването на България министър-председателят заяви, че не може да отговаря за другите държави.

Ако бях направил коалиция с „Атака" и националистите бяха във властта, те щяха да поставят своите условия, с които аз щях да се съобразя, подчерта още Борисов.

Премиерът бе на откриването на обновения път Черничево - Старосел заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Други новини от Пловдив