Изпратихме Сергей Антонов
Изпратихме Сергей Антонов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
В ритуалната зала на Централните софийски гробища беше поклонението пред тленните останки на Сергей Антонов. Несправедливо обвиненият в участие в атентата срещу Папа Йоан Павел II българин Сергей Антонов почина на 1 август.

Стотина души изпратиха Антонов в последния му път. Освен близките му – дъщерята Ани, зетят Георги, както и семейството на сестра му Таня Георгиева, бяха дошли още негови колеги от авиокомпания „Балкан”, бивши дипломати, работили по случая в Италия.

На поклонението дойде и заместник-директорът на Националната следствена служба Свилен Турмаков, който е бил следовател по българското дело за атентата срещу папа Йоан Павел II, което се проведе 1982-1986 година.

Прави впечатление, че не се появи нито един от държавните ни мъже, не бе изпратен и нито един венец или букет цветя от някоя държавна институция.

Любимата песен на Сергей Антонов „Ветрове” от Лили Иванова прозвуча в началото и края на церемонията по поклонението. Редом до портрета му бе сложена и неговата стихосбирка „33 стихотворения от Сергей Антонов”, както и орденът „Народна Република България” – първа степен, връчен му след завръщането му в България през 1986 година. Бе прочетено и едно от неговите стихотворения.

Ковчегът остана затворен през цялото време по желание на семейството. Бившата му съпруга Росица не се появи на погребението. Венец бяха изпратили бивши колеги на Антонов от авиокомпанияБалкан”.