Изграждането на граничната ограда ще продължи без обществена поръчка
Изграждането на граничната ограда ще продължи без обществена поръчка / снимка: БГНЕС, архив
Изграждането на граничната ограда ще продължи без обществена поръчка
77531
Изграждането на граничната ограда ще продължи без обществена поръчка
  • Изграждането на граничната ограда ще продължи без обществена поръчка

Без дебати депутатите решиха оградата по границата ни с Турция да продължи да се строи без обществена поръчка. Парламентът реши това, като прие на първо и на второ четене поправките в Закона за обществените поръчки.

Депутатите от четирите партии в управлението - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, поискаха бързото изграждане на оградата. Причината - опазване на националната сигурност. Според изчисленията оградата ще струва 90 млн. лева, а дължината й ще е 82 км.

Бившият военен министър, а сега депутат от левицата Ангел Найденов посочи, че трябва да има сериозен контрол на средствата и прозрачност при избора на фирмите изпълнителки.

„При параметрите съобщени от министър-председателя в залата ставаше дума за 90 млн. лева за 82 км защитно съоръжение. При цена, която беше достигната при предишното съоръжение 2,5 млн. на всеки 10 км. Т.е разликата е в пъти. Приемам, че това е още в много суров вид, като идея и предложение, което вероятно не дава точните параметри на това, което ще се случи. Но това е достатъчно основание да поискаме много по-надеждни механизми за контрол и повече прозрачност за начина, по който ще бъдат избрани фирмите, сключени договорите, условията, параметрите и съответно начина, по който ще бъдат изразходени средствата”, обясни Найденов.

Строителството на оградата по границата ни с Турция започна по времето на кабинета на Пламен Орешарски. До момента са изградени 33 км. Цялата ни сухопътна граница с Турция е 130 км.