Истински бунт в Музикалния театър, искат оставката на Панкин
Истински бунт в Музикалния театър, искат оставката на Панкин / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Истински бунт в Музикалния театър, искат оставката на Панкин
24998
Истински бунт в Музикалния театър, искат оставката на Панкин
  • Истински бунт в Музикалния театър, искат оставката на Панкин

Истински бунт организира трупата на Музикалния театър "Стефан Македонски", за да недопусне до сградата му новоизбрания директор Борис Панкин. Режисьорът спечели конкурса на Министерство на културата, но колективът на театъра се обяви категорично против избора и настоя Панкин незабавно да си подаде оставката. Този следобед той трябваше да бъде представен на състава на Оперетата, но голяма част от него го посрещна на задния вход на театъра с викове "вън" и "марш".

Борис Панкин трябваше да бъде представен на колектива на Оперетата от министър Вежди Рашидов в 16:00 часа. Вместо това обаче от Министерство на културата се обадили в Музикалния театър и поканили негови представители на среща на бул. „Стамболийски". Там артистите се засекли на входа с новия си шеф и отказали да влязат с него в кабинета на министъра.

Истински бунт в Музикалния театър искат оставката на Панкин
netinfo


Хронологията разказва един от солистите на трупата Пеньо Пирозов: "След като ни казаха, че Панкин няма да присъства на срещата, влязохме при министъра. Той ни обясни, че няма какво да се направи по въпроса, такъв е законът. Тя комисията го е определила, това е положението граждани. Аз лично казах, че не приемам един човек, който с нищо не е доказал, че е творец. Той е търговец, той продава търговска марка. Той не прави изкуство, защото изкуството се страда. В следващия момент от нашата среща се изказа един наш друг колега, и в следващия момент министърът покани този човек да влезе. И тогава ние си тръгнахме. Ние не искаме да разговаряме с този човек, нищо лично. Ако той има морал, нека да си подаде оставката и да не влиза в този театър", завърши Пирозов.

Истински бунт в Музикалния театър искат оставката на Панкин
netinfo


И точно в този момент новият шеф Борис Панкин пристигна на задния вход на Музикалния театър в присъствието на заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев. Опитът му да прекрачи прага на сградата беше последван от викове "Марш навън", Бягай навън", "Оставка".

Пред журналисти Борис Панкин успя да обясни само, че не възнамерява да сваля нищо от афиша на Музикалния театър, че няма да закрива балета му, нито оркестъра, че няма да прави кабаре, освен това на Джон Кендър и Фред Еб, и че няма да толерира разхищение на средства. Всеки опит на режисьора да представи поне част от концепцията си за бъдещето на театъра бяха прекъсвани от викове. След като трупата му запя "Многая лета", новият директор на Оперетата реши, че е време да си тръгва. Обеща обаче да се върне в Музикалния театър утре, за да започне деня си с песен.

От своя страна трупата се зарече да не прекратява протеста си, докато проблемът не се реши.

Истински бунт в Музикалния театър искат оставката на Панкин
netinfo