Искат справедливи присъди по делото „Борилски”
Искат справедливи присъди по делото „Борилски” / снимка: DarikNews, Надя Коцева
Искат справедливи присъди по делото „Борилски”
19231
Искат справедливи присъди по делото „Борилски”
  • Искат справедливи присъди по делото „Борилски”

Върховният касационен съд да върне делото „Борилски” за преразглеждане, а обвиняемите за убийството на българския студент във Франция да получат справедливи присъди. За това настояват група младежи, които се събраха на протест  пред Съдебната палата.

Българският студент Мартин Борилски бе намерен убит в квартирата си в Париж през 2000 година. Обвиняемите за престъплението – Георги Желязков и Стоян Стоичков, бяха признати за невинни последователно от Шуменския окръжен съд и Великотърновския апелативен съд. Въпреки че обвиняемите са от Варна, тамошните съдии си направиха отвод, заради познанствата си с бащата на Георги Желязков, който е бивш шеф на варненското следствие. Ден преди заседанието на Върховния касационен съд по случая, младежи протестираха с искания за справедливи присъди на виновниците за смъртта на Борилски.

Николай Цаневски, приятел на убития Мартин: Ние очакваме ВКС да върне делото за доразглеждане, като по този начин ясно покаже, че решенията, които са издали предходните инстанции, не са задоволителни, тъй като има ясни противоречия с доказателствата, дадени от френската разследваща служба. Оказва се, че българското правосъдие в силна степен е стерилно.

До момента в социалната мрежа „Фейсбук” над 2800 човека са се присъединили към групата за справедливи присъди над обвиняемите за убийството на българския студент. Това каза адвокат Миглена Филипова, която също бе сред протестиращите днес.

Адвокат Миглена Филипова: Бях потресена от това очевидно корупционно и несправедливо съдебно решение. Ние се борим за справедливи наказания и присъди за извършителите на убийството на Мартин Борилски, но голямата кауза е, че ние се борим за справедлив съдебен процес за всички в България.