Йоан Матев остава окончателно в ареста
Йоан Матев остава окончателно в ареста / БГНЕС
Йоан Матев остава окончателно в ареста
92778
Йоан Матев остава окончателно в ареста
  • Йоан Матев остава окончателно в ареста
Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста 19-годишния Йоан Матев. Той е обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов през юни 2015 г. в Борисовата градина в столицата.
 
Според съда има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че именно Матев е извършителят, а няколко свидетели са разпознали в негово лице младежа, който бе заснет да бяга от района на местопрестъплението в деня на инцидента.

От своя страна адвокатите на подсъдимия заявиха, че събраните доказателства показват

Приятелка на убития Георги с ключова роля за залавянето на убиеца Матев

Днешното решение бе потвърждение на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", която Софийският градски съд наложи на Матев преди близо седмица. Според Апелативния съд събраните доказателства са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че Матев е извършителят.
 
Експертизата с клетки на мобилни оператори е засякла телефона му край пейката в момента на убийството.
 
Няколко свидетели са разпознали в негово лице младежа, заснет от охранителна камера да бяга от местопрестъплението. Цели четирима съученици на Матев пък са свидетелствали, че в същия ден са го видели да се мие в училището с рана на челото.
 
Освен това брат му - Марсел Матев, е потвърдил, че Йоан е извършителят и е посочил мястото, на което е скрит ножа. Според адвоката му Станислав Гюров обаче разпитът на Марсел не е протекъл според процедурата.

"Всички доказателства водят единствено за местонахождението за движението на един младеж. По отношение на показанията на брат му, този въпрос тепърва ще подлежи на разглеждане, на акредитиране. Моите съмнения са, че едно такова твърдение от негова страна не е било потвърдено чрез способите на НПК на разпит пред съдия, за да бъде потвърдено. Има и роднинска обвързаност между свидетеля и обвиняемия. Има много съмнения доколко е спазена процедурата", добави Гюров.
 
Студент задържан за убийството на Георги в Борисовата градина

Според съда има предпоставки, че ако обвиняемият е на свобода може да извърши друго престъпление или да се укрие. За това свидетелства фактът, че Матев е променил външността си в периода между убийството и ареста. Самият той заяви, че е невинен, отрече да се е укривал и каза, че по-дългата му брада е нещо нормално, а фигурата му се е променила, защото ходел на фитнес.
 
Според адвоката му събраните доказателства показват единствено, че Матев е бил на мястото на убийството, но не и че го е извършил.
 
Все още се чакат резултатите от ДНК експертизата, които да покажат дали действително откритият нож е собственост на Матев. Тъй като е бил непълнолетен по време на убийството, ако бъде признат за виновен, го чакат между 2 и 8 г. затвор. По думите му на този етап доказателствата са неубедителни: "Може да са достатъчни, за да бъде обосновано това предположение, за да бъде задържан на този етап, но все още да бъде признат за виновен или да бъде внесен обвинителен акт, считам, че не са достатъчни. Следва да се извършат още много действия, които да докажат авторството на деянието, а не местонахождението в близост".

Йоан Матев остава окончателно в ареста
БГНЕС


Георги Игнатов беше намерен убит с нож на 2 юни 2015 г. на пейка в Борисовата градина. Камери в района заснеха как от мястото се опитва да избяга младо момче. Дълго време полицията се опитваше да намери извършителя. Кадрите дори бяха изпратени в чужбина за обработка.
 
Йоан Матев влязъл в полезрението на полицията преди 5-6 месеца, или около септември 2016 г. Помощ на разследващите оказала и експертиза за ръста по видеозапис и бил намален кръгът на търсените. Засега мотивът за убийството, според разследващите, е грабеж.