/ БГНЕС
Разпитали над 1400 души в търсене на убиеца на 16-годипния Георги
Задържаният за убийството на Георги в Борисовата градина променил начина и на живот след престъплението
92683
Задържаният за убийството на Георги в Борисовата градина променил начина и на живот след престъплението
  • Задържаният за убийството на Георги в Борисовата градина променил начина и на живот след престъплението
Близо две години след убийството на ученик в Борисовата градина по случая вече има задържан. Това е 19-годишният Йоан Матев - студент по "Право" в Благоевград.

Той попаднал в полезрението на разследващите преди около половин година и с течение на времето се превърнал в основен заподозрян. При разпит вчера свидетел потвърдил самоличността му и посочил мястото, където е скрит ножа, с който е извършено престъплението.

Впоследствие при акция на полицията Матев е заловен и му е повдигнато обвинение за умишлено убийство.

Студент задържан за убийството на Георги в Борисовата градина

На 2 юни 2015 г. 16-годишният Георги Игнатов бе намерен мъртъв с прободна рана на пейка в парка. Убийството става посред бял ден, на метри от метростанция "Васил Левски". Въпреки многото камери в района единствено една успява да улови младеж, който бяга от района на местопрестъплението.

През септември с.г. тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че МВР не се е справило с разкриването на убийството и резултати няма. Разследването обаче продължава и преди около шест месеца Йоан Матев попада в полезрението на полицията, като постепенно се превръща в основен заподозрян.

Развръзката идва снощи, когато свидетел посочва Матев като убиеца и разкрива къде е скрит ножа, с който е извършено престъплението, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

БГНЕС

По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова свидетел, разпитван вчера, е посочил Йоан Матев като извършителя, както и мястото, на което е скрито оръжието на престъплението. Ножът впоследствие е намерен, като предстои да бъде направена ДНК експертиза.

Експерт за убийството на Георги в Борисовата: Свидетелят вероятно е самият убиец

"Това, което даде изключително сериозен тласък на разследването, е следното: вчера прокурорите и целия разследващ екип успяха да разпитат в качеството на свидетел лице, което не само потвърди основната версия и нашите подозрения за това кой е извършителят, но и посочи къде се намира ножът, с който е извършено убийството. Снощи в късните часове служителите на СДВР установиха, че на мястото посочено от свидетеля, има нож. Този нож е иззет и е изпратен за ДНК експертиза, която очакваме. Усилията бяха насочени към получаване на множество експертизи, за да се стесни периметъра на придвижване до такава степен на възможния заподозрян, че да няма каквото и да е съмнение, че извършителят е друг", обясни Арнаудова.

"Ние намерихме, според прокурора, и оръжието на престъплението. Т.е. всички косвени доказателства, с които ние разполагахме до снощи, се допълниха с оръжието на убийството", уточни тя.

БГНЕС

В рамките на разследването са проверени над 1400 души и извършени множество претърсвания и експертизи, за които помагат и чужди експерти. Самият Матев е първокурсник по "Право" в Югозападния университет, карал е курсове за модел в агенция "Визаж".

След убийството сменя външния си вид - пуска дълга коса и брада и качва килограми. Променя навиците си, местата, които посещава и почти престава да ходи на училище. Според директора на СДВР старши комисар Младен Маринов най-вероятната версия за убийството е грабеж.

"В хода на работата са проверени над 1400 лица. Изключително прецизна и качествена експертиза беше направена, с която се установи, че ръстът на лицето, установен по камерата, съвпада точно с ръста на лицето, което е заподозряно. Което показва, че наистина тази експертиза е извършена прецизно. Това даде възможност да селектираме лицата в по-малък обем, които подлежат на проверка", обясни той.

"Конкретното лице, което към момента е привлечено, ни привлече вниманието преди пет-шест месеца. Брат му е бил задържан и разпитан в качеството на свидетел, след което е бил освободен. Лицето е променило напълно своите навици, местата, които посещава, включително е спряло да ходи на училище. Мотивът е с цел грабеж", поясни още комисар Младенов.

Нови разкрития около убийството на Георги в Борисовата градина

Йоан Матев е задържан за 72 часа, като в петък - 24 февруари, ще се гледа мярката му за постоянно задържане под стража. Повдигнато му е обвинение за умишлено убийство. Той ще бъде съден като непълнолетен, тъй като в периода на убийството е бил на 17 години. Според закона, ако бъде признат за виновен, Матев ще лежи в затвора между 2 и 8 години.