И служителите в затворите готови да протестират
И служителите в затворите готови да протестират / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След най-големия полицейски синдикат и синдикатът на работещите в затворите /ССЗБ/ се обяви срещу заявените от министъра на труда и социалната политика намерения, засягащи и ограничаващи социални права на служителите в сектора "Сигурност". Това се посочва в позиция на синдиката.

Категорично не одобряваме и не приемаме предложение, което не е подкрепено с необходимите анализи, аргументи и обществена дискусия по темата. Принудени сме да поискаме оставката на министъра на труда и социалната политика и да започнем подготовка за протестни действия само месец след последния наш протест по друг повод, заявяват от ССЗБ.

Според синдиката подобни действия водят единствено до противопоставяне и конфликтност на отделни съсловия, групи и професии и са в ярък контраст с необходимостта от национално съгласие в настоящия тежък период за страната.

Работещите в затворите определят като напълно неприемлив и недопустим всеки опит за започване на "театрална реформа при липсата на ясно обявена и дискутирана в широк кръг конкретна стратегия за развитие на целия сектор".

Полицаи и пожарникари също заплашиха с протест заради решението на кабинета да увеличи възрастта им за пенсиониране.

В гневна декларация от най-големия синдикат посочват, че решението да се сложи край на ранното пенсиониране е взето в отсъствието на професионалните организации от сектор "Сигурност".

Те също настояват за оставката на министъра на труда заради "погазването на принципите на социалния диалог".