И най-силната държава не може да се справи сама с тероризма, смята Кирчо Киров
И най-силната държава не може да се справи сама с тероризма, смята Кирчо Киров / netinfo
И най-силната държава не може да се справи сама с тероризма, смята Кирчо Киров
63423
И най-силната държава не може да се справи сама с тероризма, смята Кирчо Киров
  • И най-силната държава не може да се справи сама с тероризма, смята Кирчо Киров

Информацията за терористичния акт в Бостън е все още твърде оскъдна, за да може да се съди за неговите идеолози, автори и извършители.

Това коментира в интервю за Дарик бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. По думите му намерените и други взривни устройства, които не са детонирани, показвали, че с атентата в Бостън е търсен един много силен и масов ефект.

Според ген. Киров дори в държава, в която съществуват много повече специални институции отколкото в малка България, няма гаранции за сигурността. „Очевидно е, че трябва непрекъснато да сме нащрек и да сме наясно, че това може да се случи навсякъде", коментира още бившият шеф на разузнаването.

„Действително в случая става дума за терорист акт - целенасочен, подготвен. Информацията е твърде малко, за да може да се съди за неговите идеолози, автори и извършители. Очевидно, че той е замислен и организиран с цел предизвикването на паника, предизвикването на страх или поддържането на страхова психоза в обществото", обясни Киров.

„Ал Кайда отдавна не е, поне по данните, с които разполагат специалните служби, отдавна не е централизирана структура, тя се превърна в нещо като мрежа, като движение, което е още по-опасно, защото на практика не подлежи на контрол или най-малкото отделни негови структури, звена или индивиди", добави бившият шеф на разузнаването.


Той уточни, че според него не може и не бива да се говори за пропуски в случая с атаките, поради една проста причина - предвиждането, узнаването и получаването на конкретна и достоверна информация за извършването на такива актове е изключително трудна и тежка работа.

„Освен всичко друго Ал Кайда в лицето на своите водачи винаги и до ден-днешен е потвърждавала, че главен противник за тях са САЩ, или белите кръстоносци, начело на които те стоят, по техните определения. Аз бих направил една аналогия по-скоро със случая, който беше миналата година у нас в Сарафово - това показва, че дори най-силната държава, най-мощните специални институции на тази държава са неспособни и е невъзможно сами да се справят с тази чума на 21 век - глобалния тероризъм", каза още Киров.

Според ген. Киров и при експлозиите в Бостън, и при атентата в Сарафово целта е била предизвикването на паника и масова психоза сред населението. Запитан доколко „обоснованото предположение" на българските власти за участието на Хизбула в атентата на летището в Бургас се е отразило на хода на разследването, Кирчо Киров коментира, че се отнася внимателно към тази хипотеза.

„Тази хипотеза съдържа висок политически заряд - смятам, че малко избързахме и вероятно това решение за обявяването й беше взето по политически причини", каза още пред Дарик бившият шеф на разузнаването.