И лекарите в страната излязоха на протести
И лекарите в страната излязоха на протести / снимки: DarikNews.bg
Протестът на лекарите в Благоевград
62060
Протестът на лекарите в Благоевград
Протестът на лекарите в Добрич
Протестът на лекарите в Монтана
Протестът на лекарите в Стара Загора
Протестът на лекарите в София
  • Протестът на лекарите в Благоевград
  • Протестът на лекарите в Добрич
  • Протестът на лекарите в Монтана
  • Протестът на лекарите в Стара Загора
  • Протестът на лекарите в София

Лекари в много градове в страната се включиха в националния протест, който беше организиран за днес.

Над 200 лекари се събраха пред сградата на Националната здравноосигурителна каса в София, за да изразят недоволството си срещу методиката на институцията, която се отнася до финансирането на медицинските дейности. Основните искания на недоволните са две - незабавна оставка на шефа на касата д-р Пламен Цеков и отмяна на всички ограничения, довели до невъзможност лечебните заведения да лекуват качествено българските граждани.

Около 200 души дойдоха на протеста на медиците пред сградата на Здравната каса във Варна. Със скандирания „Оставка” те поискаха управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков да се оттегли от поста, както и да отпаднат лимитите за пациенти в болниците. Някои от медиците заплашиха с неплатен отпуск.

Лекарите и сестрите, дошли от различни лечебни заведения, издигнаха плакати: „Цеков вън”, „Цеков - опасност за здравето”, „Цеков - убиец на българското здравеопазване”, „Не на лимитите за здраве и живот”.

Медиците са недоволни от новата методика на Касата за финансиране на медицинските дейности, която определи прогнозен брой пациенти за всяка болница по различните клинични пътеки. Медиците скочиха срещу тези ограничения с аргумента, че така парите, които лечебните заведения ще получат от Касата, ще са с от 20 до 40% по-малко в сравнение с миналата година.

Над 50 лекари се събраха на протест пред Районната здравноосигурителна каса в Пловдив. Те се обединиха около искането всички обещани реформи в сектора да бъдат приети със закон.

От Националната асоциация на специалистите от извънболничната помощ организираха подписка, в която могат да се включат както лекари, така и граждани. В нея се иска регулиране цените в сектора и цялостната работа на Здравната каса. Подписката заедно с декларация ще бъде представена още утре в Президентсквото. За момента пловдивските лекари не желаят оставката на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков, каквито искания имат софийските им колеги.

И лекарите в страната излязоха на протести
netinfo

Лекарите в Русе обаче предварително заявиха, че няма да се включат в националния протест, защото искат до тях да застанат и пациентите. Според местния Лекарски съюз това е единственият начин да се обърне сериозно внимание на проблемите в здравеопазването.

Председателят на БЛС-Русе д-р Антон Въжаров поиска оставката на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков и търсене на съдебна отговорност за всички непрофесионални решения.

Русенските лекари са категорични, че ако не се направят промени в стандартите, до септември ще има фалити на болници и лекарски практики. Лимитите са намалени с около 25%, като от 2009 г. никога не са били отпускани толкова малко средства за направления и изследвания.

Нашият протест всъщност е протест и на пациентите. Около това мнение се обединиха лекари и пациенти от Добрич на среща с медиите, на която обявиха подкрепата си за националния лекарски протест. В града вече събраха над 320 подписа в подкрепа на исканията, разписани от лекарите в цялата страна. Общо членовете на добричката лекарска колегия са 480. „Сега ние върнахме 40 млн.лева на министър Дянков, и те не отидоха за здравеопазване”, подчерта председателят на Районната лекарска колегия д-р Галя Василева. Рестриктивна мярка е и акредитацията на болниците, заради която вече се закриха болници в региона, където общините не могат да помагат.

Лекарите в Добрич аргументираха решението си да не протестират на улицата така: „Можехме да излезем пред РЗОК, но не сме сигурни, че това ще промени нещо, тъй като там изпълняват решенията на НЗОК. Преценихме, че е по-добре да оставим специалистите по работните им места” каза д-р Василева.

И лекарите в страната излязоха на протести
netinfo

 

Около 30 души във Велико Търново подкрепиха националния лекарски протест срещу НЗОК и методиката за финансиране на медицинските дейности. Той се организира от Българския лекарски съюз, а медиците искат оставката на директора на Здравната каса д-р Пламен Цеков. Протестиращите във Велико Търново се събраха пред сградата на ДКЦ-1. Към тях се присъединиха пациенти и представители на Гражданско движение „ДНЕС”.

„Още един монополист в лицето на Здравната каса трябва да бъде премахнат и българите да имат нормален достъп до здравеопазване, така както е в останалите страни по света”, заяви д-р Мавроди Калейнски. Той обясни, че според новата методика на НЗОК при необходимост от прегледи от хирург, ортопедия и травматология такава помощ е осигурена само за 170 445 пациенти в страната, а останалите остават извън системата на здравеопазването. Лекарите заявиха, че няма да спрат работа, но ако исканията им не бъдат чути, ще продължат с протестите чрез всички законови средства.

В Горна Оряховица на протест излязоха около 30-на медици. Те се събраха пред Спешната помощ на болницата, като издигнаха плакати „За здравето и оцеляването на нацията”.

И лекари в Габрово се включиха в националния протест и се събраха пред сградата на РЗОК в града. „С въведените от началото на годината регламенти е затруднена работата както на извънболничната, така и в болничната медицинска помощ. При това тежко ограничение във всички дейности не можем да гарантираме добро лечение”, каза председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Пламен Панов.

60 хуманни и няколко ветеринарни медици протестираха пред сградата на РЗОК в Стара Загора. Те отново поискаха оставката на шефа на НЗОК Пламен Цеков. Лекарите в града подкрепиха исканията на колегите си, които излязоха в цялата страна. От сградата на Здравната каса медиците се отправиха на протестно шествие към сградата на общината.

И лекарите в страната излязоха на протести
netinfo

Въпреки заканата и изпратените в края на миналата седмица искания до президента Росен Плевнелиев, медиците от Бургас отказаха да се включат в националните протести. По думите на председателя на лекарската колегия в града д-р Антон Григоров медиците продължават да стоят зад исканията си, сред които е и оставката на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. Те категорично застават и зад официалното възражение на сдружението на частните, държавни и общински болници в Бургас срещу новата методика на плащане, която включва до 40 на сто лимитиране на парите за болнична помощ по диагнози.

Над 60 лекари от Сливен се събраха на протестно шествие, на което поискаха оставката на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков, както и оставката на Надзорния съвет на касата. Решението за протеста бе взето на разширено заседание на Управителния съвет на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз с участието на делегатите на Събора на БЛС, на това заседание бе приета и декларация със седем искания.

Сливенските лекари се събраха пред областната болница, след което в мирно шествие отидоха до сградата на РЗОК. Плакатите, които издигнаха бяха: „За здравето и оцеляването на нацията”, „Не на геноцида над лекари и пациенти”, „Оставка на д-р Цеков”. Пред сградата на РЗОК декларацията бе прочетена от председателя на регионалната колегия д-р Николай Иванов.  

Доайена на сливенските хирурзи д-р Михаил Жечков също бе на протеста и предупреди, че след седем години в българските болници няма да има български лекари, тъй като от две години нашите младежи нямат желание да учат медицина. „Касата няма желание да помага,а да санкционира”, отбеляза д-р Жечков. 

Д-р Юлия Бянкова попита къде са гражданите, които да предупредят протеста на лекарите и добави: „Това, което се случва в здравеопазването рефлектира върху всеки и затова ги призовавам да подкрепят нашия протест така както подкрепят протестите против НЕК”.

И лекарите в страната излязоха на протести
netinfo

Местната организация на Българския лекарски съюз в Търговище подкрепа протеста на лекарите, обяви днес на пресконференция председателят д-р Добрин Папуров. Той заяви, че е приета и декларация, в която се посочват основните искания на заетите в сферата на здравеопазването.

Папуров изрази категорично несъгласие с политиката на драстично „осакатяване" на доболничното и болничното финансиране от страна на Националната здравноосигурителна каса. „Смятаме, че това нарушава сериозно правата на пациентите и ограничава възможностите за развитие и финансиране на здравните заведения”, допълни той. Затова от БЛС настояват за оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, както и за това да бъде потърсена отговорност на виновните лица, довели българското здравеопазване до моментното състояние.

И лекарите в страната излязоха на протести
netinfo

Лекарите в Кърджали обявиха символичен протест с лентички на реверите си срещу опитите на НЗОК да наложи лимити за клиничните пътеки в болниците, предаде БГНЕС. Недоволството ни е заради опита съсловието ни да се разцепи, като се удовлетворят исканията на личните лекари за сметка на колегите от болниците, заяви председателят на лекарската колегия в Кърджали д-р Магдалена Маринова.

„В същото време за болниците се въвеждат лимити, с 20% се орязват клиничните пътеки и средствата за лечение. А тежестта за здравеопазването именно болниците я поемат, недопустимо е да се противопоставя доболничната на болничната помощ”, подчерта д-р Маринова. Запитана защо протестът е символичен, тя уточни, че лекарите не могат да ощетяват пациентите си, а и специалистите по принцип са недостатъчни.

Близо 100 лекари и медицински сестри излязоха на протест срещу политиката на НЗОК в Благоевград. Според здравните работници тя ограничава достъпа на хората до медицинска помощ. Протестиращите настояха за прозрачност на работата на НЗОК, поискаха парите от здравни осигуровки да се използват единствено и само за здравеопазване.

Освен това настояха и за оставката на шефа на институцията д-р Пламен Цеков. Събралите се на митинга издигнаха десетки транспаранти с искания, сред които „Не на монопола в здравеопазването”, „Премахване на всички лимити на НЗОК” и „Остойностяване на всички дейности в здравеопазването”.

В протеста се включиха лекари, както от града, така и здравни работни от цяла Благоевградска област. В подкрепа на медиците, в протеста се включиха и обикновени граждани. Лекарите поясниха, че исканията им са по-скоро в полза на пациентите, а не на работещите в здравеопзването. „От действащата политика в здравния сектор са потърпевши всички граждани”, заявиха медиците.

По време на митинга бе прочетена и декларация от персонала в Центъра за спешна медицинска помощ в подкрепа на всички работещи в здравеопазването. Чрез декларацията те поискаха и инкриминиране на посегателството над медици. Според лекарите, държавата в лицето на МЗ е абдикирала и това е една от основните причини все повече специалисти да излизат извън България.

И лекарите в страната излязоха на протести
netinfo

20-ина лекари протестираха пред сградата на РЗОК-Кюстендил срещу политиката на НЗОК. С декларация в защита на исканията на лекарите се присъедини  Регионалната фармацевтична колегия-Кюстендил.

„Ние сме срещу решенията на надзорния съвет на касата, с които се промени  едностранно методиката за медицинските стандарти и клинични пътеки. Това доведе до драстично намаляване броя на направленията  при общопрактикуващите лекари, а към болничната помощ - ограничаване броя на клиничните пътеки”, заяви председателят на БЛС-Кюстендил д-р Пламен Симеонов.

Лекарите коментираха, че вече има постигнато споразумение с НЗОК да се върнат стандартите, които са били в сила през 2012 г. и това е обезмислило протеста. И все пак са категорични, че той има смисъл, за да не вземат от НЗОК едностранно решения, без консултации с лекари и пациенти.

Лекари от болницата в Монтана се събраха пред офиса на Здравно осигурителната каса в Монтана да протестират срещу намаления брой клинични пътеки и лимитите за лечение, въведени от тази година. „Искаме оставката на надзорния съвет на здравната каса като основен виновник за приложената методиката. Тя трябва да отпадне задължително за болничните заведения респективно за интензивното лечение и реанимацията”, заяви д-р Пламен Блажев - началник на интензивното отделение в монтанската болница.

Д-р Блажев уточни, че парите са намалени наполовина, а в сектора те се изразходват за това пациентът да оживее. „Няма да позволим тези, които не са направили една инжекция да определят по какъв начин ще се провежда интензивно лечение. Ние сме последния шанс на пациента”, изтъкна още той.

925 клинични пътеки са съкратени в ломската болница, от тях 287 в интензивно отделение, съобщи началникът му д-р Росен Струнджев. „Здравната каса в Монтана не е никаква институция, а пощенска кутия", обяви д-р Владимир Велков - председател на структурата на Български лекарски съюз в Монтана. „Служителите в офиса не само не взимат никакви решения, но не могат да подадат и никаква адекватна информация”, допълни още той.