Хванатият с подкуп подп. Люцканов е в неизвестност
Хванатият с подкуп подп. Люцканов е в неизвестност / netinfo

Командването на Пета механизирана шипченска бригада и Генералният щаб на Българската армия не знаят къде се намира в момента подполковник Наско Люцканов.

Това съобщи в казанлъшката бригада вицеадмирал Емил Люцканов, заместник-началник на ГЩ на БА.

Вчера подполковник Наско Люцканов е трябвало да се яви на работа в бригадата в Казанлък, където е началник на канцеларията на бригаден генерал Младенов.

Офицерът бе освободен под парична гаранция от 1000 лева в четвъртък от Апелативния съд в София. След като Люцканов не се явил на работа, бил потърсен и в жилището му, но и там не е открит.

Зам.началникът на ГЩ на Българската армия е категоричен, че ако до 72 часа Люцканов не яви на работа, командирът на бригадата ще уведоми писмено Военна полиция да започне неговото издирване.

На обвинения подполковник е отнет и допуска до бригадата.

Офицерите чакали Люцканов при освобождаването му в четвъртък вечерта от Съдебната палата в Пловдив, за да му връчат документи с класифицирана информация, не успели да разговарят с него, тъй като бил във видимо неадекватно състояние и излезнал през задния вход на Палатата. Наложило се е да му се оказва и медицинска помощ, след което с лек автомобил отпътувал в неизвестна посока.

Ако в сряда сутринта подполковникът не се яви на работа го грозят две санкции- административна и наказателна.

Генералният щаб на БА е подготвил специален доклад за случая, който ще бъде връчен на министър Близнаков в понеделник.

Същият ден военният министър свиква специално съвещание за предизвикване на проверки, относно различни публикации и сигнали за подкупи в армията. Ще бъдат разпоредени и проверки от Инспектората в армията.Самият Близнаков уточни, че до него няма постъпили сигнали за искане на подкупи.

На 5-ти октомври Военна прокуратура образува дело срещу подполковник Наско Люцканов.

Пред журналисти самият Веселин Близнаков уточни, че “ не знае дали ще се окаже вярно обвинението за взет подкуп срещу Люцканов, но ако се докаже, ще е безкомпромисен и Люцканов ще бъде уволнен.

Помолен да коментира тезата на обвинения подполковник, че случилото се с него е “постановка”, министърът заяви:

“ Някои хора бягат преди вятъра, когато са склонни към престъпления и предварително си подготвят алиби”, но уточни, че не знае дали случаят е такъв.

Пред журналисти командващият Пета механизирана бригада генерал Венцислав Младенов съобщи, че оттегля депозирания си рапорт за напускане, заради направени в публичното пространство връзки и аналогии със случая “Люцканов”.

Искам да изчистя името си, заяви генерал Младенов. Подаденият от него на 20-ти септември рапорт за напускане на армията, той е оттеглил по лична молба на министър Близнаков.

Веселин Близнаков бе в Казанлък за церемонията по официалното разформироване и награждаване на отличилите се бойци от Първата българска охранителна рота в лагера Ашраф в Ирак.