Състоянието на Християн Пендиков, който по-рано тази вечер бе транспортиран от Република Северна Македония, е средно тежко, но без опасност за живота. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Веднага след като е приет във Военномедицинска академия (ВМА), са му направени всички необходими изследвания и консултации за уточняване на неговото състояние. Медиците са констатирали множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст. Пациентът е настанен в реанимация на ВМА, където ще бъде под непрекъснато наблюдение. Назначени са му и допълнителни високоспециализирани изследвания за уточняване на терапевтичния план.

От министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония съобщиха, че са задържани тримата нападатели на 21- годишния Християн Пендиков, секретар на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид.  

След пълно документиране на случая ще бъде подаден доклад до прокуратурата в Охрид, пише в съобщението.

Пребитият секретар на клуба ни в Охрид е със спукани ребра и счупена челюст

Посланикът на Република България в Скопие и служители на дипломатическата ни мисия са в Охрид. На място е и временно- управляващият Генералното консулство в Битоля. Българските дипломати са в контакт с близките на пострадалия и местните власти и оказват необходимото съдействие, допълват от МВнР.
 
По-рано днес от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение у нас.

България е готова да евакуира бития македонски българин в Охрид и да го лекува

В същото време министър-председателят Гълъб Донев поиска съдействие при организацията по транспортирането на Пендиков за лечение в България от македонския премиер Димитър Ковачевски. Той изрази готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на бития, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.

Междувременно, българската страна информира за тежкия инцидент международните си партньори, институциите на ЕС и полевата мисия на ОССЕ в Скопие. В информацията до тях се акцентира върху сериозността на ситуацията с правата на българите в Северна Македония и се изразява очакването на България тези въпроси да не бъдат подценявани, а адресирани по подходящ начин.

Северна Македония е изградила мултиетническата функционална демокрация, междуетническо съжителство, толерантност, мир и уважение към ценностите на другите и няма да допуснем никого, поради политически или други мотиви, да застрашава постигнатото, каза външният министър Буяр Османи.

„Искам да използвам тази възможност, за да осъдя остро това нападение и да изискам институциите да предприемат всички мерки за задържане на лицата, извършили физическо нападение заради етническа, културна или каквато и да е идентичност на гражданин на Република Северна Македония“, подчерта Османи , като добави, че „в тази държава никой не трябва да бъде нападан заради възгледи, мнения, нагласи, чувства или идентичност“.

Османи подчерта, че тази сутрин е провел телефонен разговор с българския си колега по този въпрос, като добави, че нападателите вече са идентифицирани и се работи по изправянето им пред правосъдието.

Във МВнР бе извикан посланикът на Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска. Заместник -министърът на външните работи Велислава Петрова връчи протестна нота на посланик Поповска, в която остро се осъжда този тежък акт на насилие на етническа основа.

Заместник-министър Петрова подчерта, че българската държава очаква властите в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието.  

Отсъствието на ефективни мерки срещу повтарящите се примери на ескалиращо насилие от омраза срещу българите в Северна Македония от последните месеци водят до усещане за безнаказаност, както и до мултиплициране и ожесточаване на подобни деяния. В този контекст, заместник-министър Петрова подчерта, че са нужни спешни, конкретни и целенасочени мерки, които да гарантират преодоляване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Северна Македония.