Хиляди се подписаха в петиция за справедливо наказание за убиеца на Петьо
Хиляди се подписаха в петиция за справедливо наказание за убиеца на Петьо / снимки: БГНЕС
Хиляди се подписаха в петиция за справедливо наказание за убиеца на Петьо
79314
Хиляди се подписаха в петиция за справедливо наказание за убиеца на Петьо
  • Хиляди се подписаха в петиция за справедливо наказание за убиеца на Петьо

Близо 9000 души са подписали петицията с искане за справедливо наказание за шофьора, прегазил с джипа си 6-годишния Петьо Гевечанов в Панагюрище. Тя е адресирана до всички държавни институции, политици, партии, и цялата българска общественост и се разпространява в интернет.

Тази вечер на площад „Съединение” в Пловдив се проведе мирен протест в подкрепа на близките на прегазеното дете. Инициативата е на две момичета, близки до родителите на починалото момче, и е подкрепена от фондация „Безопасни улици от Валя”. Те настояват за промени в Закона за движение по пътищата, по-голяма отговорност от кметовете и по-високи присъди за убийците на пътя.

„Стига убийства на деца. Сбогом, Пепи” - под този лозунг премина протестът в града. Родителите на Петьо и близки на семейството също се включиха в инициативата, към протеста се присъединиха и група рокери. Там бяха и родителите на малкия Пауло, който загина при същите обстоятелства в Стара Загора.

Родителите на 6-годишния Петьо поискаха завишаване на присъдата за причиняване на смърт на дете на улицата.  „Дано Петьо да бъде последното дете, загинало при такива обстоятелства, дано няма повече почернени хора”добави бабата на загиналото дете.

Хиляди се подписаха в петиция за справедливо наказание за убиеца на Петьо
netinfo

Събралите за кратко блокираха и движението по бул. „Шести септември”, за да кажат, че трябват по-високи присъди за тези, които убиват деца по пътищата. Необходими са и наказания за кметовете, пренебрегващи задълженията си по закона за движение по пътищата.

Джип уби 6-годишно дете

Междувременно от Съдебната палата в Пловдив съобщиха, че този четвъртък Апелативният съд ще разгледа жалбата на Цветан Пъков срещу взетата му от пазарджишкия съд мярка за неотклонение „задържане под стража”. Той е обвинен в това, че на 14 април е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на детето.

Обвиняемият е заявил, че не желае да присъства в съда.

Други новини от Пловдив