Хиляди пешеходци са в нарушения на пътя - така изглежда равносметката на „Пътна полиция“ след края на акцията срещу неспазването на правилата за пресичане, посочва NOVA.
 
За близо 2 седмици „Пътна полиция“ е глобила 3000 души заради това, че не са пресичали правилно - не са прекосили пътя на пешеходна пътека, минали са на червен сигнал на светофара или дори са прескачали мантинели или огради, за да преминат на отсрещната страна на пътя.
 
Но има и виновни шофьори - 450. Те са отнели предимството на пешеходци и заради това са били глобени със 100 лева.

Над 1000 пешеходци са глобени заради неправилно пресичане от началото на февруари
 
От „Пътна полиция“ отново обърнаха внимание, че сред глобените пешеходци има и такива, които са пресекли неправилно, докато са водели деца с тях.
 
„По отношение на водачите се допуска недостатъчна концентрация. Не се съблюдава района, в който се кара превозното средство, че е жилищна зона... Не се съобразяват със знаците. А пешеходците не обръщат внимание, много често може би мислят за друго. Пресичат, без да се огледат, говорейки по телефон“, каза Илия Георгиев от „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“.

Важно за шофьори и пешеходци: Как да реагираме при опасност на пътя? (ВИДЕО)
 
Такива акции ще има и през следващите месеци.
 
Във връзка с влошаването на времето, което се очаква, пътните полицаи напомниха: шофьорите да бъдат внимателни и да не тръгват на път, ако автомобилите им не са изправни.
nova.bg