Харчат близо милион лева в ремонти в бежанския център в Харманли
Харчат близо милион лева в ремонти в бежанския център в Харманли / БГНЕС, архив

Около един милион лева ще бъдат вложени в ремонти в регистрационно-приемателния център (РПЦ) в Харманли през идната година, като средствата ще бъдат европейски, съобщи на пресконференция в хуманитарната институция заместник-председателят на ДАБ Кирчо Киров. Един от планираните обекти е хале за настаняване на мигранти.

Колко струва новоизградената ограда на харманлийския лагер?

Помещението е пострадало и след бунта в центъра на 24 ноември, уточни Киров.
В него има повредени стени и покрив и по предназначение сега може да се използва само малка част от него, уточни Киров. По неговите думи са предвидени нови стени и покривна конструкция. Предстои да се прави остойностяване и на други щети, каза още той.

Киров днес представи новия директор на РПЦ Славчо Янев, който зае поста от понеделник след спечеления конкурс за мястото. Янев каза, че в центъра има изграден добър ред при организацията на основната дейност - процедурата по предоставяне на международна закрила.

С 3-метрова ограда и бодлива тел ограждат харманлийския бежански център

Неговият предшественик и временен директор Димитър Захариев посочи, че през последната седмица над 10 души са направили самоотказ от закрила и са пожелали да бъдат върнати в страните им на произход Афганистан и Ирак. Над 400 агресивно настроени афганистанци са изведени от лагера след бунта, добави той.

Според прогнозата на Славчо Янев до края на тази седмица трябва да приключат медицинските прегледи след разпоредения пълен медицински скрининг в центъра.