Хараламбиев: Подготвят потвърждаване на смъртните присъди срещу българките
Хараламбиев: Подготвят потвърждаване на смъртните присъди срещу българките / netinfo
Двамата либийски офицери, които съдят петте българските медицински сестри и палестинския лекар за набедяване, подготвят Върховния съд на Либия за потвърждаване на смъртните присъди, като твърдят, че никога не са измъчвали шестимата подсъдими и че те доброволно са признали вината си за заразяването със СПИН на повече от 400 деца. Това заяви пред Дарик адвокат Хари Хараламбиев, който присъства на днешното четвърто поред заседание на районния съд в Триполи по делото на либийските офицери срещу сънародничките ни и палестинеца.

Шестимата не се признаха за виновни и заявиха за пореден път, че именно Джума Мишери и Маждит Шол са двамата офицери, които са ги измъчвали по най-жесток начин през 1999 година.

По време на заседанието петте българки са показали през решетките белезите по телата си, които са видими и днес, 8 години след мъченията, разказа адвокат Хараламбиев.

„Всяка поотделно заяви, че не се признава за виновна, че онова, което е направила като изявление, го поддържа и че те наистина са били жестоко измъчвани.”

Прокурорът по делото е поискал най-тежкото наказание за сънародничките ни и палестинския лекар – три години затвор, а след края на заседанието либийският офицер Джума Мишери е изпаднал в хистерия, съобщи за Дарик адвокат Харамбиев.

„Джума Мишери изпадна в хистерия, развяваше два либийски вестника с днешна дата, в които се твърди колко големи престъпници са българките. Потвърди, че неговото семейство едва ли не е разбито, децата му не желаели да ходят на училище и с гневен тон се обърна към Осман Бизанти и Тухами Туми, като ги попита как е възможно либийски адвокати да защитават български престъпници.”

Ето как адвокат Хари Харамбиев си обясни факта, че двамата либийски офицери Джума Мишери и Маджит Шол завеждат дело за набедяване срещу българките и палестинеца едва сега, когато Върховният съд на Дажамахирията ще трябва да реши дали да потвърди смъртните присъди на шестимата или да ги отхвърли:

„Мишери и всички останали около него подготвят Върховния съд на Либия едва ли не да потвърди смъртните присъди, твърдейки, че изобщо не са били упражнявали насилие върху медицинските сестри и едва ли не те доброволно са признали вината си. Ето затова се роди настоящият процес.”

След днешното заседание петте медицински сестри чрез журналистите са благодарили на целия български народ, който се включи в кампанията „Не сте сами!”. Следващото заседание от процеса на либийските офицери срещу българките и палестинеца ще е на 11 март.