Груев ще търси помощ от европейски колеги за усъвършенстване на съдиите у нас
Груев ще търси помощ от европейски колеги за усъвършенстване на съдиите у нас / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Груев ще търси помощ от европейски колеги за усъвършенстване на съдиите у нас
31399
Груев ще търси помощ от европейски колеги за усъвършенстване на съдиите у нас
  • Груев ще търси помощ от европейски колеги за усъвършенстване на съдиите у нас

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев заяви, че няма информация за компромати срещу съдии и не иска да вярва, че това е възможно в една демократична държава. Това заяви той по повод твърдения на Татяна Дончева, че вътрешният министър има тефтерче с компромати срещу съдии и ги натиска по определени дела.

Проф. Груев отказа да коментира изказването на вътрешният министър Цветан Цветанов, че 5% от магистратите са се сраснали с престъпността. „Такива изказвания действат на съдиите силно затормозяващо", обясни той и добави, че „за един съдия не е важно какво се приказва, а какво вършат съответните институции".

По повод предложението на главния прокурор за декриминализиране на 50 текста от Наказателно-процесуалния кодекс председателят на Върховния касационен съд смята, че Наказателния кодекс трябва да се прецизира, но напомни, че не може само с методите на наказателното право да се решат всички проблеми в държавата.

Той съобщи още, че подготвя писмо до председателите на съдилища в страната и след съдебната ваканция през септември ще направи национално съвещание на съдиите за механизма на конкретните мерки, набелязани в последния евродоклад. Една от тях е усъвършенстване професионализма на съдиите.

Груев има намерение и да се обърне към колегите си, председатели на съдилища в Европа, и да използва тяхната експертна помощ за усъвършенстване на процеса. „Би трябвало да се осъзнае, че сме в една лодка. Един наказателен процес започва от полицията, минава през прокуратурата и завършва в съда. Не може да има разделителна линия, всеки трябва да свърши своята работа и да извърви своя път", коментира още Лазар Груев.