Граждани настояха за съд за делегатите, пребили Октай Енимехмедов
Граждани настояха за съд за делегатите, пребили Октай Енимехмедов / снимки: Sofia Photo Agency, DarikNews.bg
Репортаж от протеста в София
61045
Репортаж от протеста в София
  • Репортаж от протеста в София

Граждани излязоха на малоброен протест с искане за наказание на делегатите на ДПС, пребили нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов в столицата. Те се събраха пред парламента, за да настояват за равенство пред закона и спазване на Конституцията. Събрани са над 10 000 подписа за това да има съд и за делегатите. Те ще бъдат внесени най-вероятно в понеделник при главния прокурор, обясни организаторът на протеста Тони Господинов. Освен в София, протестни прояви имаше в Пловдив и Бургас.

Протестиращите в столицата разпънаха плакат с образа на пребилите Енимехмедов делегати на конференцията. На него беше посочено и името на единия от тях - Танер Али, кмет в община Антоново, втори мандат.

„Няма обяснение защо до момента Прокуратурата не се е самосезирала заради побоя над Енимехмедов и затова се събрахме, за да настояваме за действия от страна на обвинението”, коментира още Господинов.

Някои от протестиращите настояваха просто за адекватно правораздаване, а други откровено бяха на страната нападателя на Доган. На протест беше и ексдепутатът Павел Чернев, който обясни, че присъства в ролята си на юрист.

Граждани настояха за съд за делегатите пребили Октай Енимехмедов
netinfo

В съобщението във Facebook организаторите на протеста заявяват:

„За едното лицето Октай Енимехмедов е задържан и очаква съд и цялата строгост на закона. За другото обаче виновни няма. Група лица по хулигански подбуди нанесоха побой с телесни повреди на Октай Енимехмедов - престъпление по Наказателния кодекс. Скандализирано е цялото българско общество, особено след като градският прокурор Николай Кокинов е направил изявление, че едва ли не поведението на побойниците е нормално и ненаказуемо. Ние смятаме, че законът трябва да се прилага еднакво спрямо всички и всички трябва да са равни пред него - противното е двоен аршин, недопустим в правова държава. Всички български граждани видяха, че Енимехмедов беше повален и обезвреден, не оказа съпротива. Въпреки това беше бит с ритници и юмруци в главата и по цялото тяло от хулиганстващи лица, които са могли по този начин дори да го умъртвят.

Граждани настояха за съд за делегатите пребили Октай Енимехмедов
netinfo

22-ма протестиращи, 16 журналисти и дестина полицая се събраха в Пловдив пред Съдебната палата на митинга в подкрепа на идеята делегатите на конференцията на ДПС, които пребиха до кръв Октай Енимехмедов, да бъдат съдени.

Въпреки предварително обявената от организаторите цифра от 200 души, пред съда се появиха едва двайсетина души, част от които очевидно бяха попаднали случайно там.

„Явно сме силни само в интернет”, коментира един от организаторите. Той беше категоричен, че биячите на Октай Енимехмедов, трябва да бъдат наказани. „С този побой хората от ДПС показаха, че не са Движение за права и свободи, а Движение за побой и садизъм”, коментира участник в протеста.

Около 40 души се събраха по обед пред Съдебната палата в Бургас, макар в социалната мрежа зад решението за мирен протест да се бяха обявили над 300 жители на града. Протестът продължи около час. Както и планираха неговите организатори във Фейсбук, той беше мирен, без лозунги и викове. Участниците останаха в мълчание пред сградата на съда в центъра. От инициативния комитет обаче споделиха, че се притесняват за своята сигурност. Думите им се потвърдиха от наличието на мними папараци, които краднешком заснеха протестиращите.

"Това, че заставаме днес тук, не означава че заставаме зад постъпката на Октай, но искаме справедливост и доказателство, че живеем в правова и цивилизована държава. Искаме единствено справедливост и участниците в грозния побой да понесат своята отговорност", обясни един от организаторите на митинга, отказал да обяви името си пред медиите.

Десетина души излязоха на мирен протест във Варна. Протестът е преминал тихо и символично пред сградата на Окръжен съд - Варна. Един от организаторите на протеста Светлин Великов, който е и представител на националистическа организация, каза, че протестът е насочен срещу българското правосъдие и двойния модел в страната. Според него не е това начинът, по който трябва да се влияе на обществото, но се противопоставят и на липсата на реакция спрямо варварското нападение върху него от страна на делегатите.

Граждани настояха за съд за делегатите пребили Октай Енимехмедов
netinfo

През седмицата Софийски градски съд остави окончателно в ареста Октай Енимехмедов, който насочи газов пистолет в главата на Ахмед Доган на конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. Той е обвинен в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост.

След опита за атентат симпатизанти и делегати на ДПС, около 10 души, се нахвърлиха срещу мъжа, който беше вече обезвреден. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници, кой, с каквото може. След като бе смазан от бой, нападателят, на който се видя карта за акредитация за форума, бе изведен от залата.