/ Thinkstock/Getty Images
 Жълт код за високи температури е обявен за 17 области в страната и столицата за вторник, 11 юли, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Пловдивска, Пазарджишка, Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София област и София град. В тези райони времето ще е горещо с максимални температури между 34 и 37 градуса.

Полезни съвети в горещото време

Във вторник отново ни очаква слънчево и горещо време. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури ще са между 33 и 38 градуса, по-ниски в източните райони от страната – от 25 до 31-32 градуса, в София около 34 градуса.

Времето през юли - ще има ли изненади?

Над планините също ще бъде слънчево. След обяд, главно над масивите от Западна България ще има временни увеличения на облачността, но валеж е малко вероятен. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28 градуса, на 2000 метра – около 21 градуса.

Над Черноморието ще бъде слънчево с до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 25 и 28 градуса.

Температурата на морската вода е 22-26 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.
 
ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

И в сряда ще остане горещо, съобщава NOVA. По-късно от северозапад ще започне да прониква хладен въздух, ще се заоблачи и на места през нощта слабо ще превали и прегърми. През следващите дни захлаждането ще продължи. Ще има краткотрайни валежи, по-интензивни и на повече места в неделя.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg