Глобяват ДПС лидер заради замърсяването на помпената станция „Драгомъж
Глобяват ДПС лидер заради замърсяването на помпената станция „Драгомъж / Радка Минчева

 

Държавният строителен контрол ще глоби собственика на кравефермата, замърсила помпената станция „Драгомъж", със санкция между 5000 и 50 000 лв. Заради фекалното замърсяване водоснабдителното дружество в Исперих превиши концентрацията на дезинфектант в питейната вода в региона и 34 деца и 1 възрастен човек се отровиха с хлорни препарати и бяха настанени в болница.

Няколко инстанции започнаха проверки по случая. Прокуратурата разследва кой е замърсил водоизточника. Това е от досъдебните производства, които заради сложните експертизи няма да приключат за два месеца, обясни окръжният прокурор Огнян Дамянов.

От РДНСК- Северен район обявиха, че тяхната санкция ще бъде наложена на фирма „Караджа Фаг". При проверка те установили, че на терена на Гюнай Хюсмен има 5 постройки, една от които - с площ близо 3000 кв. м - е изградена без разрешително. Тя още не се използвала от собственика на кравефермата. Освен глобата бившият кмет и настоящ общински лидер на ДПС ще получи разпореждане доброволно да събори тази част от обора. Строителните инспектори спират и строежа на втора лагуна за отпадъци, нейното разрешително е с дублиран номер в регистрите на община Исперих заедно с друг обект.

Лагуната, от която е разлива, трябва да бъде рекултивирана и собственикът на кравефермата да намери друг начин да преработва течната тор - разпоредиха от екоинспекцията в Русе, откъдето заради замърсяването на водоизточник също ще наложат санкция на Хюсмен.

Две санкции ще има и за шефа на „ВиК"-Исперих Илия Илиев. РИОКОЗ ще го глоби с 2000 лв., защото не уведомил здравните власти за замърсяването, а „Басейнова дирекция"-Плевен - между 500 и 1000 лв., заради това, че не е определил и оградил охранителните зони около помпената станция.

Междувременно се увеличават пробите с отклонения от станция „Драгомъж", които са доказателство за замърсяването с фекални отпадъци. Станцията няма да работи неопределено време, но опасност от воден режим в Исперих няма, тъй като резервното захранване в село Малък Поровец е с двоен капацитет спрямо „Драгомъж". Има и трети водоизточник - помпена станция „Исперих - юг" е с дълбок сондаж, обясни Иван Иванов от „Басейнова дирекция".