/ БГНЕС
Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите. Заради фалшиви ТЕЛК решения в Силистра предстои да бъдат повдигнати обвинения. Това заяви заместник главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата, предаде.
 
На територията на цялата страна са извършени проверки и са образувани досъдебни производства по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК-ове.

Депутатите гласуваха окончателно Закона за личната помощ
 
В определени региони на страната процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии на конкретния регион. Най-големият процент е в Силистра – 28,6% от всички пенсии в област Силистра, Разград – над 18%, Перник 16,97%.
 
Разследващите са свели сведения от над 200 лица до настоящия момент. Около 70% от лицата, които се разпитват, не знаят от какво са болни – това са хора, които получават инвалидни пенсии, не знаят какви документи за ТЕЛК се изискват, не знаят дали са били хоспитализирани, съобщи още Иван Гешев.

Работа за хора с увреждания - почти мисия невъзможна
 
„В Силистра има населени места, където се създава впечатление, че целите села са с инвалидни пенсии. Това не е така, но около 1/3 е така. Зам. главният прокурор съобщи, че сред лицата, които се занимават с ТЕЛК-ове в Силистра е бивш кмет на населено място. Оказва се, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,5 млрд. лева, безплатни винетки, безплатни дърва и какво ли още не“, допълни Гешев.
БГНЕС