/ Прокуратура на Република България
"Борбата с битовата престъпност вече е приоритет на държавата”, това обяви главният прокурор на Република България Иван Гешев на среща с представители на местната власт в гр. Самоков.

Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха града след проведена специализирана операция срещу битовата престъпност.

Иван Гешев за приватизацията: Ако трябва, политиците да променят и Конституцията

В срещата участваха още окръжният прокурор на София - Наталия Николова, районният прокурор на Самоков - Ваня Панева и директорът на Областната дирекция на МВР - Николай Спасов.
 

Гешев Самоков
Прокуратура на Република България


Главният прокурор Иван Гешев заяви, че в града има проблеми с битовата престъпност и трябва да се работи в тази посока.



Той подчерта: "Това добро взаимодействие, което имаме на централно ниво, може да изградим и на местно. Защото няма как да се решат проблемите в един град, ако няма съдействие от местната власт".

В хода на специализираната операция срещу битовата престъпност в гр. Самоков са проверени 961 лица. Разкрити са престъпления, свързани с притежание на наркотици, причиняване на смърт на животни (убийство на две кучета), както и кражба.

Гешев в Бобов дол: Всяка вечер ще проверяваме какво се гори в ТЕЦ-а (СНИМКИ/ВИДЕО)

Иван Гешев отбеляза още, че само на 14.02.2020 г. прокуратурата и МВР са провели операции срещу битовата престъпност в три области - София, Монтана и Пазарджик.

Ромската махала на Самоков се събуди под обсада. Рано сутринта там влязоха полиция и жандармерия. Обискираха се адреси, където живеят лица с криминални регистрации.

„Продължаваме, докато накрая на годината резултатът и статистиката за битовата престъпност не станат различни. Това е постижимо. Миналата година в сегмента телефонни измами за 9 месеца има намаление с 53%. Което е потресаващ резултат. Дали ще стигнем до 53% за битовата престъпност като статистика предстои да видим”, посочи главният прокурор Иван Гешев.

Засилено остана полицейското присъствие в Самоков през целия ден, особено около ромската махала в града. Проверяваха се и повечето автомобили, които влизат или излизат оттам. Резултатът - 20 задържани.
пресцентър, Прокуратура