Загрижен съм за всички нас и родината, в която живеем. Изправени сме пред провал в борбата с престъпността и то в национален мащаб.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в навечерието на новия парламент.

Обвинител номер 1 е изпратил персонални писма до новите 240 депутати, с които иска среща с всяка парламентарна група след сформирането им в 48-ото Народно събрание. Целта по думите му - ефективна и реална правна реформа.

Задържаха двама за ало измама на 80-годишна жена в Добрич

"Престъпността засяга ежедневието на всеки един от вас и поставя под въпрос сигурността на българските граждани и общество. В хората има усещане, че част от държавите институции реално са абдикирали от задълженията си. Всеки един от нас вижда увеличаващата се престъпност и то с бързи темпове. Ежедневно сме свидетели на войната по пътищата, водеща до голям брой жертви. На телефонните измами, на битовата престъпност, засягаща все повече живота, здравето и спокойствието на хората и спокойните старини на нашите родители", изтъкна главният прокурор.

Гешев добави, че вълна от наркотици залива българските училища. "Миграционният натиск непрекъснато расте и нелегалните мигранти са навсякъде. Изправени сме пред война, която се води до нашите граници и сме на прага на тежка икономическа и социална криза в наближаващата зима. Ние, които работим за държавата сме задължени да гарантираме сигурността на хората. И това е изцяло в нашите възможности, но спешно трябва да възстановим доброто взаимодействие и диалог между институциите", подчерта Гешев.

Гешев: Убитият таксиметров шофьор е поредната жертва на агресията и институционалната апатия

И поиска незабавни законодателни реформи за овладяване на престъпността, която по думите му потенциално засяга всеки български гражданин. "Наред с житейските трудности хората не заслужават да страдат и от ръста на престъпността, вероятно в резултат на институционална апатия, конюктурни политически цели, олигархически зависимости и финансови интереси", заяви Иван Гешев. Времето за политическо говорене изтече, време е за незабавни действия тук и сега", апелира обвинител номер 1 на Републиката.

"Надяваме се, че най-после гласът на магистратите, академичната общност и гражданското общество ще бъде чут", допълни той.