И Интерпол се включва в издирването на двама от общо четиримата обвиняеми по аферата Nexo у нас. Новината съобщи пред NOVA главният прокурор Иван Гешев. Той уточни, че за разследването ще съдействат и специалисти от европейски и световен мащаб.

Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство. Има защитен свидетел, който се притеснява за сигурността си и има осигурена защита, каза по-рано и пред БНТ  Гешев. По думите му този случай се разследва от септември месец. В хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари, допълни той и отбеляза, че това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време. 

Относно това дали има прилики между Nexo и разследването за къщата в Барселона Иван Гешев коментира, че и по двете разследвания, които той окачестви като сложни, става въпрос за пране на пари. 

"Необходимо е съдействие на нашите партньори. И двете разследвания предстои да бъдат приключени в разумен срок в следващите седмици, може би месец и нещо, защото се очакваха отговори от Кипър и една банка от Европейския съюз", заяви Гешев.

По повод казуса с нападнатия секретар на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид, главният прокурор каза, че според българското законодателство българската прокуратура не може да предприеме действия, защото той не е български гражданин. "Свързах се с македонския главен прокурор, който ме увери, че по случая се работи активно, задържани са две или три лица", посочи Гешев и допълни, че подобен случай не е в духа на добросъседството на държави, които искат да са заедно в европейското семейство. 

"От началото на мандата приоритет за мен и за прокуратурата са проблемите на хората. През последните месеци проведохме две акции -в рамките на едната бяха задържани над 10 000 единични дози дрога, които не отидоха при нашите деца, в рамките на другата операция бяха привлечени като обвиняеми над 92-ма човека, проверени бяха над 9000 лица и беше постигнат сериозен успех", заяви още главният прокурор.

"От началото на мандата мен ме интересуват само и единствено важните за гражданите проблеми - трафикът на дрога около училищата, организираната престъпност, битовата престъпност, телефонните измами и корупцията по високите етажи. И това е приоритет и ще бъде приоритет за българската прокуратура", посочи Гешев. 

Главният прокурор коментира и механизма за разследване на главния прокурор, който според него противоречи на Конституцията, законите и европейските стандарти. "Това е извънредно законодателство за ограничен кръг хора", посочи той. Припомняме, че на 19 януари правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Според Иван Гешев балансът между политиката и съдебната власт се нарича върховенство на закона.  Той заяви, че има опити на български политици да овладеят съдебната власт.
"Прокуратурата не държи никоя партия. Моите правомощия могат да бъдат променени само най-вероятно от Велико народно събрание", подчерта той.
БНТ, nova.bg