Кметът на Копривщица Генчо Герданов и Томислав Дончев
Кметът на Копривщица Генчо Герданов и Томислав Дончев / netinfo
ГЕРБ може да изключи от партията общинските си съветници в Копривщица, ако не прегласуват решението за статута на града като културно-архитектурен резерват. Това е решението на Изпълнителната комисия на партията, обявено на пресконференция от Томислав Дончев.

ИК се разграничава от действията на общинските съветници от квотата на ГЕРБ, прочете още той. По думите на Дончев кметът има намерение да върне решението на Общинския съвет за преразглеждане.

Копривщица
ThinkStock/Getty Images

Културното министерство: Копривщица е исторически резерват и трябва да бъде съхранен

Самият кмет Генчо Герданов призна за недобра комуникация между него и Общинския съвет. Ще има забележки по Общия устройствен план, ски пистата няма да е в рамките на града, коментира той, като уточни, че са отворени за инвестиции в туризма, земеделието, но при запазване на уникалната архитектура на селището.

Копривщица
ThinkStock/Getty Images

ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА (СНИМКИ)

Инвеститорът Радослав Йовков, който иска да строи в района и заради когото, както се твърди, е взето решението на Общинския съвет, е бил член на ГЕРБ, но е изключен преди две години, уточни Томислав Дончев в отговор на въпрос. Той изрази надежда Министерството на културата да не бъде съучастник в промяната на статута на Копривщица.

Кой иска да заличи Копривщица като архитектурен резерват?

Темата коментира във Facebook и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Разговарях с кмета на Копривщица Генчо Герданов, който ме увери, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение на общинския съвет да се премахне статута на града като архитектурно-исторически резерват, като върне за преразглеждане решението. Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда“, написа Борисов.
 

Днес разговарях с кмета на Копривщица Генчо Герданов, който ме увери, че ще направи всичко възможно да спре скандалното ...

Публикувахте от Бойко Борисов в 30 март 2017 г.
БТА