ГЕРБ избира между трима експерти за поста на правосъден министър
ГЕРБ избира между трима експерти за поста на правосъден министър / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ГЕРБ води разговори с трима кандидати за правосъден министър. Това съобщи във Велико Търново председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Двама от тях са действащи магистрати, обясни той. "Търсим кандидат, който може да получи подкрепата на почти всички парламентарно представени групи, защото знаете, че реформите в съдебната система трябва да се провеждат в един сериозен диалог както с министерството на правосъдието, така и от всички парламентарно представени групи", посочи Цветанов.

Юристи отказват да заемат мястото на Христо Иванов в кабинета

По думите му наследник на поста на Христо Иванов най-вероятно ще бъде гласуван още тази седмица.

Цветан Цветанов допълни още, че ежедневно се водят разговори по темата, но към настоящия момент няма кандидат, който да може официално да бъде обявен.

Ясно е обаче, че ГЕРБ няма да предложи свой член на партията за правосъден министър. "Залагаме на чисто професионалната експертиза, защото това е изключително чувствителна тема за българското общество и винаги сме казвали, че съдебната система трябва да остане независима", заяви Цветанов.

Радан Кънев оттегля подкрепата си от Борисов и кабинета

Той бе категоричен, че е спокоен за мнозинството заради изразените позиции на Меглена Кунева и Божидар Лукарски като лидери на двете най-големи формации в Реформаторския блок,

"ДСБ остават в управлението, въпреки твърденията на Радан Кънев, че партията остава в опозиция. Той няма как да покрие със съдържание това изказване, защото зам.-министри, областни управители, зам. областни управители, председатели на агенции са членове на ДСБ. В тази посока смятам, че е несериозно това твърдение. Излиза, че едната ти ръка е в управлението, а другата в опозиция", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. 

По отношение на протестите на съдийското съсловие Цветан Цветанов заяви, че голяма част от тези притеснения могат да бъдат решени в предстоящия Закон за съдебната власт, който ще бъде следващата стъпка от приемането на цялостната стратегия за съдебната реформа.

Новини от Велико Търново