Гардове пазят булдозерите в ромския кв. „Максуда” във Варна
Гардове пазят булдозерите в ромския кв. „Максуда” във Варна / снимка: Sofia Photo Agency

Повече от 50 гардове охраняват 6 булдозера и 2 багера в ромската махала „Максуда” във Варна. Строителните машини са пристигнали между 7 и 8 часа тази сутрин. Около тях в момента се е събрала тълпа от 100 души, като продължават да прииждат още жители от квартала.

Засега няма официална информация какво правят булдозерите и багерите в „Максуда”. Шофьорите отказват всякакви изявления.

Гардовете също отказват да разговарят с журналисти. Те не носят униформи, а са облечени в цивилни дрехи. Отказват да се легитимират от коя фирма са наети и да посочат кой е отговорникът им. Чака се упълномощено лице, което да съобщи какво правят строителните машини в „Максуда”. За съдбата на квартала и незаконните къщи в него отдавна съществуват различни слухове.

Преди няколко години повече от 44 дка бяха реституирани и новите собственици имат юридическо право да влязат във владение на имота. За „Максуда” се заговори отново около проекта за преместване на пристанището. По думите на министъра на транспорта Петър Мутафчиев първата копка за новия терминал ще бъде най-рано следващата година. Пристанището трябва да е готово през 2014 г., заяви вчера министърът във Варна.

Утре се очаква да бъде подписан меморандум за проекта между държавата и Община Варна.