Френският посланик ни предложи министър по ромите
Френският посланик ни предложи министър по ромите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На България е нужен министър или държавен секретар, който да се занимава с проблемите на ромската общност. Това заяви френският посланик у нас Етиен дьо Понсен, цитиран от БТА. Дипломатическият мандат на Понсен в страната ни приключва.

Според него ромите у нас са почти невидими за дипломатите и е редно най-после да се реши въпроса с тяхната интеграция.

Посланикът на Франция очерта пет предизвикателства пред бъдещото развитие на България, като интеграцията на ромите е едното от тях. Другите четири са свързани с реформата в правосъдната система, енергетиката и енергийната ефективност, демографските проблеми и осмисляне на комунистическия период до 1989 година.

Понсен добави, че част от европейските фондове следва да се използват за подобряване на тежките условия, при които живеят ромите в България. Не по-малък проблем за страната ни според посланика е и демографската криза. Статистически данни сочат, че населението в страната ни през 2050 година ще бъде около едва 5 милиона души.

Посланикът определи като удовлетворителен резултата от съдебната сага около делото Борилски, която завърши с тежки осъдителни присъди за обвиняемите.

На финала на своята лекция Етиен дьо Понсен изрази учудването си от минималния диалог у нас по темата за страданието на българите по комунистическо време, като добави, че намира за странно това в град Правец да се намира паметник на Тодор Живков.