Финал по делото „Белнейски” в Пловдив
Финал по делото „Белнейски” в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, архив
Адвокат Марковски за Тодор Попов
46074
Адвокат Марковски за Тодор Попов
Прокурор Румен Боев за Тодор Попов
  • Адвокат Марковски за Тодор Попов
  • Прокурор Румен Боев за Тодор Попов

Пловдивският Апелативен съд приключи разглеждането на делото, образувано по жалба на Лазар Колев срещу присъдата пазарджишките магистрати „затвор без замяна". В продължение на три часа и половина бяха изслушани пледоариите на страните. Прокурорът поиска от съда потвърждаване на присъдата от Окръжен съд - Пазарджик. На същото становище бяха и родителите на пострадалите. Адвокатите на Колев Марковски - баща и син, поискаха той да бъде признат за невинен и оправдан изцяло по повдигнатите му обвинения. Те поискаха отмяна на присъдата и връщане на делото в първоинстанционния съд заради допуснати процесуални нарушения. Съдът ще се произнесе в срок от месец. В последната си дума Лазар Колев поиска да бъде оправдан, понеже е невинен.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов е бил адвокат на единствения осъден за жестокото убийсто на сестрите Белнейски Лазар Колев. Това съобщи по време на второто заседание на Апелативния съд в Пловдив прокурор Румен Боев. 31-годишният Колев обжалва доживотната си присъда без право на замяна, която му постановиха пазарджишките магистрати. Румен Боев каза пред медиите, че настоящият кмет на Пазарджик Тодор Попов е поел защитата на Колев през 2001 г., когато Колев е излежавал присъда за изнасилване в Пазарджишкия затвор.

Майката на Колев Марияна Тодорова заяви в съдебна зала, че не си спомня адвокат Попов да е защитавал сина й. Тя потвърди пред съдебния състав, че съпругът на председателя на Окръжен съд в Пазарджик Парпулова е защитавал Лазар Колев по делото от 1998 г., по което той е бил обвинен за изнасилване. Тъй като Лазар Колев е бил признат за виновен по това дело, отношенията на майка му с адвокат Парпулов, са се влошили.

Според адвокат Марин Марковски кметът на Пазарджик Тодор Попов само е ходил на свиждане на Колев, за да му помогне за делото тогава, а не е бил негов адвокат.

Днес бяха разпитани шестима полицаи, присъствали първи на местността Грамадите на 31 януари 2006 г., където бяха открити труповете на Росица и Христина. Всички те казаха в показанията си, че никой от тях не е докосвал момичетата и не е имало нарушения по време на първия оглед на местопроизшествието. Бившият шеф на "Криминална полиция" Гето Гетов разказа, че по времето, когато е отишъл в местността "Грамадите", разпоредил охрана за през нощта, за да може на другия ден да се направи разширен оглед на мястото. Заместник-шефът на полицията тогава Симеон Съловски бе категоричен, че Лазар Колев е убиецът на сетрите Белнейски.

Съдебният състав не уважи нито едно от исканията на защитата на Лазар Колев адвокатите Марин и Димитър Марковски. Апелативните магистрати отказаха преразпит и очна ставка на пастира Георги Демирев и полицая Цветан Влахов, както и на искането за разпит отново на вуйчото на Лазар Паун Лазаров. На защитата й бе отказано и искането за графологична експертиза на подписа на Латинка Стойчева. Адвокат Марин Марковски поиска отвод на съдебния състав, защото според него той е предубеден, за това, че отказа нова експертиза на ноктите на сестрите Белнейски, както и другите им искания, някои от които бяха направени при „закрити врата". Отказът на съдебния състав да се направи нова експертиза го прави заинтересован и предубеден да потвърди присъдата на Лазар Колев, заяви адвокат Марин Марковски в съдебна зала.

Съдебният състав отказа да си даде отвод и делото се гледа по същество.

Съдът обяви, че ще се произнесе със съдебен акт в предвидения от закона срок.

Други новини от Пловдив