Фермерите се събират на прохода Шипка
Фермерите се събират на прохода Шипка / снимкa: Sofia Photo Agency

Фермери от цялата страна ще протестират на прохода Шипка от 12 часа. До поредния митинг на животновъдите се стигна заради неизплатените субсидии за качествено мляко за април. Пред Дарик лидерът на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски съобщи, че очаква над 500 човека на митинга.

Във връзка с това, че млекопреработватеите няма да подкрепят действията на протестиращите фермери Цаконски заяви: "Това са хора, които обслужват нечии интереси и ние нямаме нищо общо с тях". Млекопроизводителите се заканиха, че ще поискат оставката на правителството, ако и този път действията им се окажат безрезултатни.

Последния протестен митинг на животновъдите се проведе на 13 август в София, пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Още на следващия ден млекопроизводителите получиха субсидиите си за месец март, неизплатени обаче останаха средствата за април, май, юни и юли.

Около 60 птицевъди от Североизточна България ще се включат в протеста на животновъдите на прохода Шипка, съобщи за Дарик председателят на Асоциацията на птицевъдите "Добруджа" Стоян Пантелеймонов. Сред протестиращите ще има 15 души от Добричка област и техни колеги от Русе, Търговище, Севлиево, Габрово, Разград, както и от Сливен.

На прохода птицевъдите ще прочетат своя протестна декларация, отделна от тази на млекарите. "В нашия бранш нищо не става без субсидии, а ние не получаваме никакви. Получаваме само неизпълнени обещания. Настояваме за годишни субсидии за птицевъдите от 1 лев за бройлер, 5 стотинки за яйце и 6 лева за патица", заяви Пантелеймонов.

Той допълни, че фермерите от Североизточна България, които отиват към Шипка за протеста, са изявили желание да станат членове на създадената в Добричка област Асоциация на птицевъдите "Добруджа". Членовете на Асоциацията няколкократно алармираха, че гъшите стопанства са в изключително тежко състояние и ще фалират, ако не получат държавни субсидии.