Евродокладът не дава никакъв шанс на правителството, категоричен е Костов
Евродокладът не дава никакъв шанс на правителството, категоричен е Костов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Докладът на Европейската комисия доказва провала на европейското развитие на страната, констатира Синята коалиция. Според съпредседателите Иван Костов и Мартин Димитров докладът дава ясна оценка за деструктивната роля на вътрешния министър Цветан Цветанов в борбата му с престъпността, корупцията и във войната му със съдебната система.

Костов и Димитров обаче бяха категорични, че не може БСП да инициира вот на недоверие към правителството, при положение че голяма част от критиките в сегашния доклад са именно заради тройната коалиция.

„Това означава, че всяка страна, която е критично настроена към България, може на тези периодични и прецизни проверки да изпрати свои наблюдатели. По-лош извод от този доклад аз наистина не съм си представял", изтъкна Иван Костов.

Заслужава ли управляващата партия да се нарича Граждани за европейско развитие на България след като е „Граждани за европейски провал на България

- лидерът на ДСБ Иван Костов

По думите му докладът не дава никакъв шанс на правителството. „Това правителство в някакъв смисъл е отписано и се очаква в някакъв следващ период някакво следващо правителство. Искам да направя един единствен извод от това, а той е заслужава ли управляващата партия да се нарича Граждани за европейско развитие на България след като е „Граждани за европейски провал на България", коментира Костов.

Според сините трябва да се търси консенсус между политическите сили в парламента за изработване на спешна съдебна реформа, включително и чрез промени в конституцията. Ако такива ключови мерки не бъдат сложени на масата за обсъждане и правителството не признае проблемите, положението ще се влошава, коментира Мартин Димитров.