Евгени Кирилов: Добре е да се проверяват и представителите на ЕК
Евгени Кирилов: Добре е да се проверяват и представителите на ЕК / снимкa: DarikNews

Решението на ЕК е прекалено, нарушава се партньорският принцип. Нека да бъдем равнопоставени, призова в предаването „Денят” на Дарик Евгени Кирилов, евродепутат от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Ето какво още каза той:

„Нас ни проверяват, добре е да се проверят и представителите на ЕК, които отразяваха проектите по спрените евросредства преди членството ни в ЕС. Съвсем скоро ще сезираме Европейската сметна палата”, отбеляза евродепутатът от ПЕС.

„Искаме да бъде проверен начинът, колко прозрачни са били процедурите, колко обективни са били техните представители при утвърждаването на проектит”, коментира Евгени Кирилов.

Какви са лично вашите съмнения относно начина, по който Главна дирекция „Разширяване” на ЕК е одобрявала тези договори преди фактическото ни членство в ЕС?

„Това се техни представители, които бяха в София и тяхна беше функцията на приемане, одобряване, на търгове. Още тогава имаше хора, които се чувстваха засегнати от начина, по който се приемат проектите”, посочи евродепутатът.

Запитан за какъв период от време ще настояват да е тази проверка евродепутатът от ПЕС отговори: „Взема се един период, не по-далече от пет години – това ще бъде от 2004-2005 година до нашето членство в Евросъюза”.

Изключително обезпокоени сме от начина, по които институциите реагират на безпрецедентното лишаване на средства. Това пък каза Мария Капон, независим депутат. Тя смята, че е важно да бъде прочетен експертният доклад на ЕК. По думите й този път българското правителство е било неподготвено за този доклад.

Запитана какъв ще е полезният ход на правителството в тази ситуация Мария Капон каза: „Ние всички имаме нужда от национален консенсус от това, че България е над всичко. Интересът на българите е заплашен и ние трябва да вземем ясни мерки”.

 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.