/ ThinkStock/Getty Images
За днес в почти цялата област Хасково е обявена екстремна опасност от пожари. Температурите са високи, сухо е и духа силен вятър. Това е предпоставка за възникването и бързото разпространение на пожари, се посочва в съобщение на областната администрация.

Военнослужещи  се включиха тази сутрин в 5.00 ч. в овладяването на големия пожар в общините Тополовград и Свиленград, съобщи областната администрация. Стихията между селата Присадец и Маточина бушува от обяд вчера.

Военните на помощ за пожара при Маточина 

34 униформени с техника са се присъединили към екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които се опитват да спрат пламъците в труднодостъпния район. Пожарът е обхванал над 1000 декара в пограничната област, посочват от администрацията. Засегнати са сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Няма застрашени населени места, както и опасност за хора или за селскостопанската продукция.

Риск от разрастване на пожарите в Тополовградско

Второто голямо огнище на пожар в областта - край село Сакарци, община Тополовград, е било локализирано снощи. Там са оставени дежурни екипи, които да контролират полосата. Засегнати в района са около 800 декара.

 
БТА