Експерт прогнозира спад на качеството на медицинското обслужване у нас
Експерт прогнозира спад на качеството на медицинското обслужване у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Експерт прогнозира спад на качеството на медицинското обслужване у нас
61359
Експерт прогнозира спад на качеството на медицинското обслужване у нас
  • Експерт прогнозира спад на качеството на медицинското обслужване у нас

Лимитирането на средствата, които НЗОК отпуска на лечебните заведения, както и ограничаването на броя на пациентите, които всяка болница може да лекува, незабавно трябва да отпаднат. Това обяви пред Дарик председателят на Националната асоциация на извънболничните специалисти д-р Георги Ставракев.

В отворено писмо до отговорните институции Ставракев подчертава, че усложнената обстановка в родното здравеопазване, настъпила след неподписването на рамков договор за 2013-а и след неадекватните действия на Надзорния съвет на касата, ще доведе до критични последствия както за пациентите, така и за лекарите. Експертът прогнозира в най-скоро време от една страна рязко да се понижи качеството на медицинското обслужване, от друга доходите на лекарите и медицинските специалисти да намалеят с 30%. Финалният резултат ще демотивира специалистите да работят в България, което от своя страна ще обрече пациентите на необоснован риск.

От асоциацията на извънболничните специалисти започват кампания, една от целите на която е да уведоми пациентите за последиците, които ги очакват, в следствие на въведените лимити за болнична и извънболнична помощ.

„Хората обедняват и кешовите плащания в болниците намаляват и оттам в повечето лечебни заведения финансовия ресурс, който постъпва при тях, е основно по линия на Здравна каса. Когато се увеличат рестрикциите, в крайна сметка намалява потока, от там и финансите, но разходите растат в обратна посока”, коментира председателят на организацията д-р Ставракев.

Според експерта факторът, определящ качествените здравни заведения, трябва да бъде самият пациент, а не някоя институция. „В цял свят е доказан най-ефективният пазарен механизъм - да оцелеят тези лечебни заведения, които са търсени, защото предоставят качествени услуги”, обясни той.

Ставракев припомни, че от тази година се предвижда и ограничение на ниво клинични пътеки. Така дори пациентът да има желание да се лекува в качествена болница, ако тя е изчерпала предварително спуснатите й лимити, той ще бъде принуден да потърси друга, чието обслужване обаче е на далеч по-ниско ниво.

От асоциацията призоваха здравните, здравноосигурителните и държавните институции в България да насочат вниманието си към въпросните проблеми.

При липса на своевременна реакция от тяхна страна, експертите са категорични, че ще се обърнат към Еврокомисаря по здравеопазване и Европейската комисия, както и към Комисията за защита от дискриминация и Европейския съд по правата на човека.