Ефективната стачка на учителите продължава
Ефективната стачка на учителите продължава / netinfo

97% от училищата и детските градини в страната стачкуват ефективно днес, съобщиха от единния стачен комитет на трите синдиката в сферата на образованието.

В отворено писмо синдикатите твърдят още, че цялата отговорност за протакането и неефективността на преговорите носи правителство и лично министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски, както и премиерът Сергей Станишев.

За сега нови преговори след вчерашната среща при президента Първанов не са насрочени. Президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа” д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев отправиха молба към директорите на търговските банки да отсрочат дължимите вноски по кредитите за месец октомври на стачкуващите учители, като бъдат прехвърлени за бъдещ период.

Известно е, че за времето на ефективните стачни действия, съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове, работна заплата не се дължи. В писмото на двамата синдикални лидери пише още, че съществува реална опасност голяма част от учителите да останат без доходи през октомври и да не бъдат в състояние да обслужат взетите кредити.