Държавата дава 2 млн. лева за профилактика на рака на маточната шийка
Държавата дава 2 млн. лева за профилактика на рака на маточната шийка / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Държавата дава 2 млн. лева за профилактика на рака на маточната шийка
52702
Държавата дава 2 млн. лева за профилактика на рака на маточната шийка
  • Държавата дава 2 млн. лева за профилактика на рака на маточната шийка

Държавата отпуска 2 млн. лева в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за ваксини срещу рак на маточната шийка. Ваксините трябва да достигнат до 10 000 12-годишни момичета. Националната програма за първична профилактика на рак на маточната шийка предвижда ваксинирането да започне от есента на тази година. 

Данните на фармацевтите сочат, че до момента у нас свободно са продадени 35 000 дози от препарата. Целите на националната програма са до нейния край през 2016 г. информираността за заболяването сред медицинските работници да достигне максимума от 100%, а сред целевите групи 80 на сто.

Специалистите констатират, че през последните години в страната ни се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на заболеваемостта от този вид рак. В България годишно от коварната болест заболяват над 1000 жени, като 400 от тях умират. Ние сме и единствената страна в ЕС, която за последните три години не е успяла да понижи заболеваемостта от тази болест.

„До момента не липсват добре организирани превантивни мерки, независимо дали от рода на профилактични преглед, цитонамазки или първична профилактика като имунизация, това е най-ефективното за предпазване. Там, където такива програми работят от по-дълго време и ваксинационното покритие е достигнало 60-80%, следва и намаляване на заболеваемостта. Този ефект е късен. Националната програма предвижда целевата група основно да са 12-годишните  от това заболяването намалява”, коментира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.