Два ТЕЦ-а замърсяват въздуха в Стара Загора
Два ТЕЦ-а замърсяват въздуха в Стара Загора / снимка: БГНЕС

Замърсяването на въздуха в Стара Загора и района е причинено от две от трите топлоелектрически централи според изследване на Лабораторията по природни рискове и бедствия при Нов български университет с ръководител проф. Рангел Гюров.

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е най-големият замърсител, макар че напоследък са поставени две сероочистващи инсталации. Това каза при представянето на изследването доц. Георги Лозанов, председател на фондация "Медийна демокрация". Фондацията е поръчител на изследването със съдействието на сдружение "Горичка".

ТЕЦ "Марица Изток 2" води добра политика напоследък - планира се до средата на 2009 г. да бъдат поставени нови очистващи инсталации и да се премахне замърсяването. Има и системи за контрол на емисиите и за ранно предупреждение, отбеляза проф. Гюров.

ТЕЦ на "Брикел" се ползва от квотата за вредни емисии, предоставена на България от ЕС, и не поставя сероочистващи инсталации, така че също е източник на замърсяване, сочи изследването.

Според него ТЕЦ "Марица Изток 3", собственост на "Енел", спазва изискванията за опазване на околната среда, като до средата на 2009 г. ще отговаря напълно на европейските стандарти.