ДСБ вкара и Никола Филчев в Октопода
ДСБ вкара и Никола Филчев в Октопода / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Пет дни след ареста на бившата барета Алексей Петров, обвинен в организиране и ръководене на престъпна група, от ДСБ поискаха и ареста на бившия главен прокурор Никола Филчев. В централата на партията бившият шеф на контраразузнаването по време на правителството на Иван Костов - Атанас Атанасов, заяви, че е време да се разследват връзките на Никола Филчев с Алексей Петров, който беше задържан в операция "Октопод". Активистът на ДСБ обобщи, че от години прокуратурата покровителства организираната престъпност и е време на това да се сложи край.

Според Атанасов групата на Алексей Петров имала отношение към провала на делата за банковите фалити, както и със съдебното преследване на самия Атанасов.

Между Атанас Атанасов и Никола Филчев от години съществува публичен конфликт. В края на 2004 година Атанасов беше арестуван по искане на Филчев заради аферата "Бръмбаргейт". Тогава стана известно, че самият Филчев е бил подслушван.

От ДСБ не пропуснаха възможността да обвинят бившия премиер и настоящ лидер на БСП Сергей Станишев за назначаването на Алексей Петров в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Според закона ДАНС е на пряко подчинение на министър-председателя. "Кой инсталира Алексей Петров в ДАНС и кой му даде публични правомощия", попита реторично Атанасов.

Атанас Атанасов твърди, че Алексей Петров е бил вербуван за офицер към МВР през есента на 2000 година, по настояване на Никола Филчев. Тогава Атанасов все още е шеф на контраразузнаването. Той отрече да е знаел за назначаването на Петров или поне разбрал за това, след като бившата барета е бил привлечен в МВР.

Бившият шеф на контраразузнаването отклони и въпроса затова, че и Петров и Филчев са били назначени в МВР и прокуратурата по време на управлението на Иван Костов. Основният проблем бил в това, че трябва да се търси човекът, което е извел Алексей Петров на публична позиция и му е дал правомощия. Осветяването на Петров по време на скандала с оставката на бившия вътрешен министър Румен Петков е "една театрална постановка", с която е трябвало бившата барета да бъде назначен за съветник на тогавашния началник на ДАНС Петко Сертов, коментира още Атанасов.