„Дясна алтернатива” предлага 11 решения за Изборния кодекс
„Дясна алтернатива” предлага 11 решения за Изборния кодекс / снимка: Sofia Photo Agency, архив
„Дясна алтернатива” предлага 11 решения за Изборния кодекс
70004
„Дясна алтернатива” предлага 11 решения за Изборния кодекс
  • „Дясна алтернатива” предлага 11 решения за Изборния кодекс

Референдум за основните изборни права, както и забавяне внасянето на проекта за нов НК. За това се обединиха представителите на гражданската платформа "Дясна алтернатива".

Формацията провежда преговори с десните партии във връзка с единно представителство на евроизборите. Нейнски е добра кандидатура за водач на дясна листа, заяви лидерът на „Нова алтернатива" Николай Цонев, който уточни, че се водят разговори в тази посока със "Синьо единство" и Обединени земеделци.

Представителите на платформата „Дясна алтернатива" разкритикува редица текстове от проекта за нов НК, който според тях не е бил подложен на обществено обсъждане. От гражданската инициатива посочиха и 11 основни проблема и решения в изборния закон.

„Задължително гласуване със санкции, праг за влизане в Народното събрание от 2%, част от народните представители да се избират мажоритарно, смесено гласуване - електронно чрез интернет, в секции, машинно, по възможност, предлагаме мандатност на депутатите - 2 или 3, не повече. По-висока възраст на кандидат-депутатите към момента на вписване на листите. При напускане на групата да се напуска и Народното събрание, печатане на бюлетините в БНБ като ценна книга", изброи част от предложенията Иван Томов.

„Дясна алтернатива за България" е поканила всички политически партии, регистрирани за парламентарните избори през 2013 г. и през 2009 г. да се включат в обсъждането на национална доктрина, заяви Николай Цонев:

„Всички смятаме, че наистина дясното пространство трябва да бъде обединено. Още повече, че в момент, в който лявото пространство се разцепва, ние трябва да покажем нашата сила, нашето желание да има ясна дясна инициатива, която да постави въпросите. На този етап всички, с които разговаряме, изразяват желание да участват в проекта".

Цонев посочи още, че до окончателни разговори за това кой ще бъде водач на листата на формацията на евровота, все още не се е стигнало.