ДПС номинира Станислав Анастасов за министър на околната среда
ДПС номинира Станислав Анастасов за министър на околната среда / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДПС номинира Станислав Анастасов за министър на околната среда
72964
ДПС номинира Станислав Анастасов за министър на околната среда
  • ДПС номинира Станислав Анастасов за министър на околната среда

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви номинацията си за министър на околната среда и водите - това е вицепрезидентът на Младежкия либерален интернационал Станислав Анастасов.

Анастасов ще седна на стола на Искра Михайлова, която заминава за Брюксел като евродутат, след като вторият в листата - Делян Пеевски се отказа от новия си пост. Местан не уточни дали говори в хипотезата Станишев да смени Пламен Орешарски на премиерския пост.

„Вече имах разговор с Пламен Орешарски и, потвърждавайки тезата си, че в рамките на 42-рото Народно събрание, независимо колко дълъг би бил неговия живот, ни е няма да подкрепим друг министър председател. Въпросът за ремонт на кабинета е в полето на отговорностите и правомощията на министър-председателя, това е друга тема, по която ще говорим. И понеже министър-председателят е Орешарски, с него вече споделих идея за Станислав Анастасов - вицепрезидентът на световния младежки интернационал. Него имах предвид под характеристиката за млад, енергичен, високоинтелигентен кандидат за министър на околната среда и водите”, заяви лидерът на ДПС.

По повод заявката на ГЕРБ за пети вот на недоверие, Местан заяви, че ще изчака Борисов да внесе вота и да се запознае с мотивите към него. Лидерът на ДПС обеща утре да отговори на всички въпроси на журналистите и обяви в аванс, че няма да подкрепи друг премиер, освен Орешарски в рамките на този кабинет. „Ще изчакам мотивите на вота, който предстои да бъде внесен и  утре ще свикам нарочна пресконференция в зала „Запад”, не само по вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, а и по темата за контролирания плавен преход към стабилизиране на политическия процес. На тази пресконференция ще дешифрираме този израз, защото от вчера насам чувам оценки, че позицията не е била съвсем ясна. Утре ще доизясним позицията си по този въпрос”, коментира още Местан.

От БСП не са коментирали до този момент намеренията на опозицията да внесе вот на недоверие за финансовата политика на правителството. Не е ясна и позицията на „Атака” по петия вот на недоверие, а вече втора седмица лидерът на националистите Волен Сидеров не е идвал на работа в Народното събрание.