ДПС и ГЕРБ в спор за подслушването, отново
ДПС и ГЕРБ в спор за подслушването, отново / www.sxc.hu

МВР не се отказва безконтролно да следи и да подслушва разговори. Това заподозря депутатът от ДПС Христов Бисеров преди на второ четене в пленарна зала да бъдат обсъдени промените в Закона за електронните съобщения. Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че в тези текстове "няма нищо притеснително или провокативно".

Пред Дарик Бисеров обясни, че управляващите от ГЕРБ упорито защитават два текста към проектонаредбите, с които мобилните операторите се задължават да създадат интерфейс, през който МВР да има постоянен достъп до архивите им. Изискването за интерфейс отпадна, но не и текстове, с които се осигурява възможността му за работа, обяви депутатът.

Според Христо Бисеров управляващите превръщат интерфейса от точка за прихващане в мониторингова система. И заподозря, че ако текстовете останат в Закона за електронните съобщения, МВР не само ще задължава мобилните оператори да дават информация за местоположението на издирвани лица, но ще може и да подслушва и разговорите. Според него има вероятност тези мониторингови системи да съществуват и в момента, а с предложените промени да се цели тяхното узаконяване.

"Прихващащ интерфейс има още в отменения закон за далекосъобщенията от 2003 г. и това е свързано със съдържанието на разговорите по реда на Закона за специалните разузнавателни средства", отговори на обвиненията Красимир Ципов. По думите му, това няма нищо общо с телефонни разпечатки, а с подслушването, което се разрешава по съдебен ред.

Очаква се в четвъртък парламентът да гласува окончателно промените в Закона за електронните съобщения.