Дончева: Един орган, създаден с народополезни цели, стана мракобесна институция
Дончева: Един орган, създаден с народополезни цели, стана мракобесна институция / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Т. Дончева: Един орган, създаден с най-високи народополезни цели, стана една мракобесна институция
76247
Т. Дончева: Един орган, създаден с най-високи народополезни цели, стана една мракобесна институция
  • Т. Дончева: Един орган, създаден с най-високи народополезни цели, стана една мракобесна институция

Един орган, създаден с цел да преодолява конфликта на интереси, се превърна на практика в мракобесна институция, през която политическите партии си решаваха неудобни кадрови въпроси. Това коментира лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева по повод изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов. Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не е оспорвал, че тефтерите са негови и той е писал в тях, защо е била нужна графологическа експертиза, попита Дончева в ефира на Дарик:

"Защо назначават графологическа експертиза на тези тефтерчета, като Филип Златанов никога не оспорвал, че те са негови тефтерчета и той ги е писал. Някой съдия си е наумил, че това е въпрос на прецизност на втора инстанция ли? А като ще се прави графологическа експертиза, защо тефтерчетата, които са ключово веществено доказателство, трябва да напускат съда? Не може ли графологът да отиде да си работи?

Ефектът от цялата работа ще бъде, че един орган, създаден по принцип с най-високи народополезни цели, като преодоляване на конфликта на интереси, стана на практика една мракобесна институция, през която политическите партии си решаваха някои неудобни кадрови въпроси. И седяха и се надцакваха. Докога? Каквото и да вземем ние от света, ще го побългаряваме до степен на неузнаваемост, като то не ни върши работа. То на гражданството и на държавата не върши работа. Може да е свършило работа на Искра Фидосова, на Цветанов, Бойко Борисов. И сега взели да се оплакват, как, разбирате ли, първите им дни някой припомнил някои неща от техните управленски практики. Защото е имало такива управленски практики, затова се припомнят. Пък те като искат, да ги опровергаят, на нас това няма да ни пречи.

Кой има интереси тези, дето още не са прочетени в тефтерчето, и тези, които се страхуват, че Филип Златанов може да седне да говори много повече, отколкото е казал до момента, ако не му изчистят присъдата. А как да я изчистят присъдата, като при изяснените факти, нещата са очертани. Значи трябва да пробием някои от веществените доказателства грубо, за да може да се срине процесът, да се върне в изходна точка, да почнат да ви обясняват сто години как вече не могат да установят категоричност, очевидност".

Цялото интервю с Татяна Дончева слушайте тук