Доц. Бърдаров: България е единствената държава в света, която 23 г. има постоянен отрицателен прираст
Доц. Бърдаров: България е единствената държава в света, която 23 г. има постоянен отрицателен прираст / снимка: БГНЕС, архив
Доц. Бърдаров: България е единствената държава в света, която 23 г. има постоянен отрицателен прираст
68973
Доц. Бърдаров: България е единствената държава в света, която 23 г. има постоянен отрицателен прираст
  • Доц. Бърдаров: България е единствената държава в света, която 23 г. има постоянен отрицателен прираст

Няма държава и общество, които да могат да понесат такъв демографски колапс, който преживява България. Това заяви в интервю на Дарик доц. Георги Бърдаров, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

Той посочи, че демографската криза е най-големият проблем на страната ни: „Като бомба със закъснител, която вече започна да цъка и да действа в страната. Тепърва ще дава много тежко отражение. Умишлено се неглижира в публичното пространство, тъй като това ще доведе до много тежки последствия за България. Аз съм убеден като специалист, че няма държава или общество, което може да понесе такъв демографски колапс, както е българското".

Доц. Бърдаров посочи, че България е единствената държава в света, която 23 години има постоянен отрицателен естествен прираст: „Преди няколко години четох доклад на ООН, където даваха България за уникален пример за държава, която за по-малко от 20 години е намалила населението си с над милион души. Вече са с 2 милиона намалението. Не е фатална абсолютната бройка, огромният проблем е, че ще се редуцира младото активно население - чрез емиграция, ниска раждаемост, отрицателен естествен прираст".

По думите му по този въпрос в страната ни липсва държавническо мислене, а темата не се дискутира сериозно в публичното пространство.

„Тъй като едно поколение се сменя на 15 години демографско, тепърва в активна възраст ще влизат тези, които са раждани в годините на най-ниската раждаемост - 1997-2001 година. Това е този отложен ефект. Имаме демографска стратегия за България, имаме национален съвет по демографските въпроси. Реални решения няма. Колкото и да е песимистично, според мен до голяма степен това е един необратим процес".

Според него на фона на тежката демографска картина бежанците са шанс и за България, и за Европа.

„В своята първа монография - „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в ЕС", изказах една крайна теза за България, за която бях много критикуван, че България ще бъде презаселена отвън и много вероятно да бъде с бежанци от конфликтните зони на Северна Африка и Близкия изток. Това стана много по-рано, отколкото дори аз си мислех. Тепърва ще имаме конфликт за водни ресурси, които ще бъдат много тежки точно в тези две зони и климатичните емигранти", добави доц. Бърдаров.

„Един американски социолог Джереми Рифкин предвижда до 2100 година пълна латинизация на Европа - не само смесен етнически религиозен тип, както вече го имаме, но смесен расов тип. Натам върви Европа и светът", добави още доц. Георги Бърдаров.