Добрите институти на БАН ще получат пари
Добрите институти на БАН ще получат пари / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът-председателят Бойко Борисов и председателят на БАН акад. Никола Съботинов обсъдиха на среща предстоящите реформи в академията, съобщи правителствената информационна служба.

"Академията има нужда от реформа и тя ще бъде направена. Трябва да се създаде конкурентна среда, но това не означава да се спира изследователската дейност в БАН". Това е заявил премиерът Борисов след срещата, на която е присъствал и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Срещата се е състояла в Министерския съвет по инициатива на акад. Съботинов.

"Българската академия на науките има моралната ми подкрепа, а също и тази на цялото правителство, и ще продължава да я има, но само срещу реални резултати", е заявил министър-председателят Борисов. Той е допълнил, че институтите в БАН, които се развиват, ще бъдат подкрепени финансово. Премиерът се ангажирал да осигури допълнителни финансови средства за издръжка на Ботаническата градина на БАН.

Премиерът Бойко Борисов и министър Игнатов са поздравили акад. Съботинов за добрата международна оценка, която БАН получи в края на ноември.