До няколко години ще учим три години за бакалавърска степен
До няколко години ще учим три години за бакалавърска степен / снимкa: Sofia Photo Agency
До няколко години ще учим три години за бакалавърска степен
24901
До няколко години ще учим три години за бакалавърска степен
  • До няколко години ще учим три години за бакалавърска степен

Държавата ще осигури 3,8 милиона лева за изплащане на компенсации на 500 служители от Българската академия на науките, които ще бъдат пенсионирани. Компенсациите ще бъдат за шест месеца назад, съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов. По думите му до 20-ти януари ръководството на академията трябва да представи план за цялостна реформа, част от която е пенсионирането на кадри, надминали пенсионната възраст. Министър Игнатов обясни също, че новият закон за висшето образование ще даде по-голяма автономия на университетите, което ще позволи постепенното въвеждане на тригодишно обучение за придобиване на бакалавърска степен.

Служителите на БАН са получили предизвестие за предстоящото пенсиониране и са пуснати в отпуск, така че държавата няма да има големи разходи за неизползвани отпуски, обясни министър Игнатов. И допълни: „Не си ги представяйте като хора, които се пенсионират и ги изгонват някъде навън. Тези от тях, които са активни, ще продължат да работят по някакви договори".

Според просветния министър намаляването на годините за придобиване на бакалавърска степен може да бъде въведено за хуманитарните специалности веднага след приемането на закона. С допълнителна поправка в закона, тригодишното обучение може да бъде въведено за всички училища, за да се изравним с европейските стандарти: „Плюсовете са много, защото се създава възможност за по-голяма мобилност и за мобилност  от специалност за специалност - това, което в нашата страна все още се гледа с подозрение".

За сметка на това трябва да се увеличи периодът на стажовете и практиките, така че бизнесът да подбере най-добрите си кадри.